We vertellen je waarschijnlijk niets nieuw als we zeggen dat onze eigenste Jean-Claude Van Damme bijna naast Arnold Schwarzenegger in Predator (1987) stond te schitteren. Van Damme was toen nog niet de gekende vechtmachine en werd ontslagen nog voor het feestjes was begonnen. De 58-jarige acteur legt nu zelf uit waarom hij niet de Predator is geworden.

Al jaren doen er verschillende geruchten de ronde over de reden van het ontslag van onze landgenoot. Van Damme zou te veel hebben geklaagd, hij was te klein, wou zijn kickboxing skills tonen, had niet door dat het pak dat hij droeg niet zo te zien zou zijn in de film en viel te vaak flauw.

Arnold krijgt in de actieprent te maken met een bloeddorstig buitenaards wezen dat op mensen jaagt. In het pak van het buitenaardewezen vinden we Kevin Peter Hall terug. Oorspronkelijk was deze rol weggelegd voor Jean-Claude Van Damme. In een interview met The Hollywood Reporter geeft die nu eindelijk wat meer uitleg over zijn ontslag.

Van Damme kreeg de rol omdat hij hoog kon springen en zeer lening was. Maar het originele pak van de Predator stak daar een stokje voor. “Ik moest tijdens de voorbereiding op stokken gaan staan en ze pakten me helemaal in met gips. Het was verschrikkelijk heet. Ik hou van ademen, weet je? Ze moesten toen nog aan mijn hoofd beginnen .”

Toen de acteur aangaf dat het hem allemaal te benauwd begon te worden kreeg hij een tube in zijn mond zodat hij kon ademen. “Voor deze film was ik voor hen gewoon een stuntman. Ik zat zo’n twintig minuten in het gips en raakte in paniek omdat ik niet kon ademen. De ontwerpers van het pak hadden eigenlijk nog vijf minuten extra nodig.”

Uiteindelijk kon Van Damme in het pak zeer moeilijk bewegen. De acteur moest op stelten staan en toen men vroeg om te springen wist hij dat het verkeerd zou aflopen. Hij vertelde dat aan de producer en werd toen vervangen door een andere acteur.

Maar ook Kevin Peter Hall kon niet omgaan met het pak zegt Van Damme. “Toen het mis ging tijdens een stunt moesten ze de film stopzetten. Daarna koos men voor het nieuwe, veiligere pak. Ik ben blij dat ik naar mijn intuïtie geluisterd heb.”