Televisiekok Jeroen Meus heeft een ingrijpende juridische beslissing genomen.

Meus, ereburger van Leuven, werd overigens onlangs aangesteld als peter van het schilderij ‘Het Laatste Avondmaal’ van de Vlaamse meester Dirk Bouts dat centraal stond in een nieuwe tentoonstelling in de Sint-Pieterskerk.

[wcm_nonmember]

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee? Log hier in en krijg
toegang tot alle artikels en digitale magazines.

[/wcm_nonmember]

[wcm_restrict]

Meus ging onlangs met zijn echtgenote langs bij de notaris om zijn huwelijkscontract te wijzigen van zuivere scheiding van goederen naar het stelsel van scheiding van goederen met toevoeging van een beperkte gemeenschap.

Voor alle duidelijkheid: dit betreft publieke informatie die gepubliceerd is in het Belgisch Staatsblad en aangezien elke burger van dit land deze ‘krant’ moet lezen, hebben we deze informatie ook opgepikt. Het is dus niet zo dat de notaris ons gebeld heeft.

De zet van Jeroen is ook niet vreemd. Steeds vaker kiezen gehuwde ondernemers immers voor een huwelijksstelsel van scheiding van goederen met een zogenaamd beperkt gemeenschappelijk vermogen. Ook heel wat ondernemers die indertijd getrouwd zijn met een zuivere scheiding van goederen gaan via een wijziging aan hun huwelijkstelsel een dergelijke beperkte gemeenschap toevoegen.

Wanneer ze huwen kiezen heel wat ondernemers bewust voor een zuivere scheiding van goederen. Bij dit huwelijkstelsel is een goed (bv. een huis, geld, …) in principe ofwel van de ene ofwel van de andere partner.

Een belangrijk voordeel van dit stelsel voor een ­ondernemer is uiteraard dat schuldeisers in principe niet aan het vermogen van de partner kunnen.

Wie geen huwelijkscontract heeft, valt auto­matisch onder het zogeheten wettelijk stelsel.

Om de voordelen van beide huwelijksstelsels te combineren, kiezen ondernemers de laatste jaren steeds vaker voor het stelsel van scheiding van goederen met toevoeging van een beperkte gemeenschap. Ook heel wat ondernemers die gehuwd zijn met een zuivere scheiding van goederen schakelen gewoon over naar het stelsel van scheiding van goederen met een beperkte gemeenschap. Een eenvoudige notariële akte volstaat daarvoor. Dat is hier gebeurd bij Jeroen.

Het grote voordeel is dat de ondernemer in hoofdzaak een stelsel van scheiding van goederen heeft (als veiligheid naar de schuldeisers toe) en dat hij zelf bepaalt welke goederen er precies in die beperkte gemeenschap komen.

Vaak zal men bv. de gezinswoning en de huisraad in deze beperkte gemeenschap onderbrengen en daaraan een keuzebeding koppelen, zodat de langstlevende echtgenoot deze goederen zeker in volle eigendom kan krijgen (als hij dat wil) bij het overlijden van zijn partner.

De omschakeling naar een scheiding van goederen met een beperkte gemeenschap (met daaraan een keuzebeding gekoppeld), is een eenvoudige procedure waarvoor uw notaris 1.250 euro aanrekent.

[/wcm_restrict]