Op 28 oktober ondersteunde Europol de CGI van de Spaanse nationale politie (Comisaría General de Información de la Policía Nacional) bij de arrestatie van drie verdachten die verband hielden met een terroristische cel die actief jongeren rekruteerde en indoctrineerde.

De personen, waaronder de vermeende leiders van de cel, werden gearresteerd als gevolg van huiszoekingen in San Sebastian en Pasaia in Noord-Spanje. Aangenomen wordt dat zij de terroristische structuur hebben gecreëerd om jihadistisch terrorisme uit te voeren ter ondersteuning van de zogenaamde Islamitische Staat.

Deze terroristische cel was zeer actief online en verspreidde een grote hoeveelheid jihadistische propaganda met als doel jongeren te rekruteren en te indoctrineren. De inhoud omvatte een verscheidenheid aan gewelddadige beelden van minderjarigen die betrokken waren bij de jihadistische strijd van de Islamitische Staat en die hen promootten als rolmodellen.

De verdachten gebruikten sociale media-accounts om propaganda te verspreiden. Ze creëerden meerdere profielen op sociale medianetwerken, die talloze volgers telden. Twee van de gecreëerde accounts verzamelden meer dan 10.000 volgers.

Tijdens geplande bijeenkomsten kregen de jongste leden fysieke training en mentale conditionering om jihadistisch terrorisme te plegen. De terroristencel maakte het mogelijk om regelmatig contactsporten te beoefenen en verstrekte handboeken over het gebruik en de omgang met wapens zoals messen en vuurwapens.

Onderzoekers hebben het bestaan ​​van een hiërarchie binnen de organisatie vastgesteld die de relatie tussen haar leden structureert. De verdachten gebruikten verschillende maatregelen om de criminele activiteiten die online en in fysieke omgevingen plaatsvinden voor de politie te verbergen.

De arrestaties van de hoofdverdachten van deze terroristische cel waren het resultaat van een tweejarig onderzoek en een grondige analyse van de informatie die werd verzameld tijdens meerdere operaties in de Spaanse provincie Guipuzcoa.

Het Europees Centrum voor terrorismebestrijding (ECTC) van Europol ondersteunde het onderzoek door analytische en operationele ondersteuning op de lange termijn te bieden. Tijdens de actiedag maakten ECTC-experts realtime informatie-uitwisseling en analyse mogelijk.

Om een ​​effectief antwoord te bieden op de uitdagingen die de terroristische dreiging met zich meebrengt, heeft Europol in 2016 het Europees Centrum voor terrorismebestrijding opgericht, een operatiecentrum en expertisecentrum dat de groeiende behoefte van de EU om haar reactie op terreur te versterken, weerspiegelt.

Ontworpen als een centraal knooppunt in de EU in de strijd tegen terrorisme, concentreert het ECTC zich op operationele ondersteuning aan lidstaten bij terroristische onderzoeken. Het vergelijkt live operationele gegevens met de gegevens die Europol al heeft, brengt snel financiële aanwijzingen aan het licht, en analyseert alle beschikbare onderzoeksdetails om te helpen bij het samenstellen van een gestructureerd beeld van het terreurnetwerk.