De doodverklaarde campagne van Biden neemt een verrassende wending.

Bij de vorige voorverkiezingen in drie andere staten ging oud-vicepresident Biden stevig op zijn bek. Velen verklaarden zijn campagne dan ook dood. Maar in South Carolina, waar meer dan de helft van de democratische stemmers zwart is, zette hij zichzelf terug op de kaart.

Biden had zijn overwinning met veel gevoel voor Amerikaanse dramatiek aangekondigd en noemde South Carolina een ‘lanceerplatform’ voor zijn campagne. Hij kreeg gelijk. Met 48,6 procent van de afgevaardigden achter zich, kan je spreken van een klinkende overwinning. Senator Bernie Sanders volgt pas twee straten verder met 19, 9 procent en Tom Steyer was derde met 11,3 procent. Voor Steyers houdt het hier ook op. De miljonair had 20 miljoen dollar gestopt in een campagne in de zuidelijke staat en wil niet langer geld pompen in een race die hij niet kan winnen.

Maar Biden straalt. “Als de Democraten een kandidaat willen die een Democraat is, een levenslange Democraat, een trotse Democraat, een Obama-Biden Democraat. Sluit u dan bij ons aan”, zei hij na zijn overwinning van zaterdag. Wie in Amerika wil winnen, moet zich oefenen in de het behagen van de minderheden.

De uitslag in Carolina is een verwittiging voor Sanders en Buttigieg. Zij slagen er niet in om de zwarte kiezers achter hen te krijgen. In 2016 was dat één van de voornaamste redenen waarom Sanders verloor van Hillary Clinton.

Dinsdag is het ‘Super Tuesday’, dan gaan 14 staten tegelijk hun democratische presidentskandidaat kiezen.

Republikein Trump staat ondertussen al met één voet terug in het Witte Huis.