René Vermeulen (30) en Jeroen Maes (29) uit Kruibeke lopen op 2 juni de Arctic Trail in de Lofoten, een zware tocht van 24 kilometer in de Noorse bergen. Niet alleen voor de fun en om het doorzettingsvermogen te trotseren, maar tevens volledig ten voordele van Kom op tegen Kanker, meer bepaald teelbalkanker. Vandaar ook hun originele slogan ‘Kust allemaal ons Lofoten’.

Het leuke is dat u er ook bij kunt zijn, in de vorm van sponsoring. U kunt immers een foto, tekening of cartoon insturen die op hun shirt en broekje wordt gedrukt. “Al geef je 3 euro of 200 euro, je krijgt een plaats op onze sportoutfit”, vertelt medebedenker René Vermeulen, die in het dagelijkse leven als tv-producer bij productiehuis Panenka werkt. HIER kunt u een plaatsje op hun outfit claimen.

24 kilometer op en neer in de Noorse bergen, dat doe je niet zonder voorbereiding…
RENÉ VERMEULEN:
 “Klopt. Neem daarbij dat wij allebei niet de meest sportieve zielen op aarde zijn. (lacht) We zijn enkele maanden geleden gaan aankloppen bij de Belgische duatleet Koen Maris om ons te coachen. Sindsdien lopen we wekelijks 60 à 70 kilometer, verspreid over vijf dagen. Hier lopen we gemiddeld zo’n 10 à 12 km/u, maar over de ganse tocht van de Arctic Trail is er een hoogteverschil van duizend meter, dus dat wordt zeer pittig. We zijn ons in ieder geval stevig aan het voorbereiden.”

Ken je zelf mensen die met teelbalkanker kampen?
VERMEULEN:
 “Neen. Die vraag wordt ons wel vaker gesteld, maar gelukkig – hout vasthouden – niet. Toen we besloten hadden om de Arctic Trail te lopen, wilden we daar sowieso een goed doel aan koppelen. Van Lofoten kwamen we tot ‘Kust allemaal ons Lofoten’, en dan was de link met teelbalkanker snel gelegd. We willen overigens vooral de bewustwording rond teelbalkanker stimuleren. Teelbalkanker komt het vaakst voor bij mannen tussen de 20 en 40 jaar, dus ook Jeroen en ik zitten midden in die leeftijdsgroep. We willen mannen uit die leeftijdscategorie aanmoedigen om zich tijdig te laten testen.”

Hebben jullie al opvallende sponsors?
VERMEULEN:
 “Het begint wel te lopen, ja. Sportwinkel Runners’ lab doet bijvoorbeeld mee. En ook reisbureau NORTH and AWAY heeft zich achter ons geschaard, net als Project Bang, die ons artwork voorzien hebben. En Dat zijn natuurlijk geen Philippe Geubels’en of Marc Couckes, maar zeker en vast geen kleine vissen. Ondertussen zitten we aan 1.600 euro, maar we hopen dat daar nog heel wat bij komt.”

Heb je al eerder meegedaan aan een goed doel?
VERMEULEN:
 “Jeroen ik organiseren heel wat evenementen in en rond Kruibeke en het Waasland. Zelf organiseer ik BARàBAZ, een zomerbar die ondertussen aan haar vierde editie toegekomen is. BARàBAZ loopt één weekend, dit jaar van 10 tot 12 augustus. Op de vorige edities waren Marble Sounds, Tout Va Bien en Isbells van de partij. Een deel van de opbrengst schenken we ook daar weg aan een goed doel.”

Gepubliceerd door Koen De Nef

Levensgenieter, luisteraar en leergierigaard. Alles en/of niets. En nog: Sans la musique, la vie serait une erreur. Tot daar zijn Frans.