Jongerenbende wil de politie een lesje leren

Drie agenten gewond na een coronacontrole.

In de Brusselse gemeente Elsene werden agenten aangevallen toen ze de identiteit van een man probeerden te controleren. Om nog onbekende reden verzette de man zich tegen deze controle en kreeg hij plotseling de hulp van een groepje ‘neven’ die de agenten aanvielen. Drie agenten raakten bij het gevecht gewond, drie personen konden worden opgepakt.

De politievakbond VSOA lanceerde onlangs nog een campagne om geweld tegen agenten onder de aandacht te brengen. Elk jaar zijn er zo’n 8.500 incidenten. “Een onderschatting”, zegt Vincent Houssin, ondervoorzitter van politievakbond VSO in ‘Het Nieuwsblad’. “Sommige agenten doen zelfs geen aangifte. 8.500 per jaar, dat zijn er bijna 25 per dag.” Hij roept de politiek op om dringend iets te doen tegen deze vorm van voorbeelden

Het is niet de eerste keer dat Elsene in het nieuws komt als cowboydorp. Naar Amerikaans voorbeeld proberen bendes er de macht te grijpen over straten en wijken. Al wordt dat door sommige criminologen ontkent. In een artikel van ‘De Morgen’ van 7 mei beweert Criminologe Els Enhus dat criminele groepen jongeren zoals in de VS in ons land niet bestaan. “Natuurlijk ontmoeten jongeren – in normale omstandigheden – elkaar op straat. Ze vormen erg wisselende groepen die soms storend gedrag vertonen, dat meestal bij kattenkwaad blijft. Het zijn jongeren die zich vervelen, het groepsgevoel opzoeken en even weg willen zijn van thuis”, aldus de criminologe.

Hoe dan ook, de relatie tussen Brusselse jongeren en de politie is slecht. De enige vorm van communicatie gebeurt vaak alleen nog maar met de vuist en de schoen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More