Waarom wel en waarom niet de placenta eten ?

“Ik snap dat dit voor veel mensen een ver-wegshow is, maar ik voel me er er goed bij.” Dat is de uitleg die Josje, de voegere ‘blonde van K3’, geeft bij het eten van haar eigen placenta. Echt opeten als een biefstuk doet ze evenwel niet. Josje liet haar placenta drogen en hem in poedervorm capsuleren. Ze slikt dus iedere dag pilletje van eigen koek. Josje heeft over het hele zwangerschapsgebeuren een boek geschreven. “Het is geen zwangerschapsdagboek van Josje Huisman”, zegt ze aan Dag Allemaal. “ Het is eerder een inspiratieboek.”

Hoe zit dat nu met die placenta? 

Waarom wel de placenta eten ?

1. Veel diersoorten eten hun eigen placenta op na de bevalling. Kenners zeggen dat dit is om te voorkomen dat andere (wilde) dieren het ruiken, en op zoek gaan naar een makkelijke prooi. Er wordt daarnaast gespeculeerd dat de dieren die hun placenta opeten, dit doen omdat ze daar voedingsstoffen in vinden die ze op dat moment hard nodig hebben. De mens is niks anders dan een dier, en zou daarom ook de placenta moeten eten.

2. Die voedingsstoffen, dat is een belangrijk argument voor het eten van de placenta. Er schijnt een grote hoeveelheid eiwitten, zink, ijzer, hormonen en vitamine B-12 in de placenta te zitten, die zouden bijdragen aan het herstel na de bevalling. Een soort superfood dus. Het heet niet voor niets moederkoek…

3. Daarnaast zou het eten van de placenta de kans op postnatale depressie of babyblues  aanzienlijk verkleinen.

4. Ook zou het eten van de placenta de aanmaak van moedermelk stimuleren.

 

Waarom niet de placenta eten?

1. Geen enkele van de genoemde voordelen is wetenschappelijk bewezen.

2. Er is bij elke bevalling een gevaar dat bacteriën zich ontwikkelen op of in de placenta. Daar zou je ernstig ziek van kunnen worden. De placenta wordt dan ook meestal beschouwd als ziekenhuisafval.

3. Bewaren van de placenta is lastig. Je legt het niet zo maar even in de koelkast zonder besmettingsgevaar, en buiten de koelkast bederft de placenta snel. Je zou een biefstuk immers ook niet uren buiten de koelkast bewaren.

4. De placenta zit bomvol hormonen waar je op dat moment geen baat bij hebt. Sterker nog, ze zouden een ernstige onbalans in je hormoonhuishouding kunnen veroorzaken. Je lichaam stoot de placenta af na de bevalling, wat op te vatten is als een teken dat de placenta dan ook niet meer nuttig is voor het lichaam.

Je kiest maar.