Munten, postzegels, boeken,… wie verzamelt ze nog?

Toch niet meer de huidige smartphone-generatie. Tweedehands sneakers, dat is weer een totaal ander verhaal. Zo zijn prijskaartjes van 10.000 euro voor oude Nike Air Max 1’s op sneakerbeurzen geen uitzondering meer.

Prijzen om van te schrikken, maar niet voor de liefhebbers. Waarom zijn deze gedragen schoenen zoveel duurder dan een paar nieuwe sportschoenen in de winkel? Tja, sneakers verzamelen is een echte hype geworden de laatste jaren. Net zoals het aankopen van whisky, lijken gedragen tweedehands zweetsneakers soms eens een goede investering.

Dat komt door meerdere redenen:  belangrijk is in hoeverre het om een gewaardeerd merk en model gaat. Niemand heeft uiteraard interesse in Chinese brol. Goede voorbeelden zijn de Nike Air Max 1, Nike Air Jordan 1 en Adidas Yeezy Boost 350. Zogenoemde ‘high end’-sneakers zijn meestal voorbestemd om waardevast te blijven of te stijgen in waarde.

Is de sneaker gelinkt aan een beroemdheid? Denk maar aan de Air Jordan 1’s uit 1985 van Michael Jordan, die recentelijk voor een 500.000 euro geveild zijn. Maar ook beroemde ontwerpers hebben een gigantische impact op de waarde van een sneaker. In 95 procent van de gevallen worden deze sneakers meer waard.

Ook zogezegde collaborations tussen sportmerken en kunstenaars en bekende rappers doen het uitstekend. Denk maar aan de Adidas Yeezy’s van Kanye West. Hij mag dan zo gek zijn als een (schoenen)doos, niet lang nadat zijn sneakers in de verkoop gingen, waren ze ook weer uitverkocht. 

Kanye heeft ook nog een korte Air Yeezy collectie met Nike uitgebracht voordat hij bij Adidas aan de slag ging. Mocht je daar nog een paar schoenen van in de kast hebben staan, mag je jezelf in de handjes wrijven. Gezien de korte duur van de samenwerking zijn de sneakers ontzettend zeldzaam en ontzettend prijzig.

Eén van de meest zeldzame samenwerkingen is de Air Jordan x Carhartt x Eminem. Er zijn er maar tien gemaakt voor het publiek.De zwarte sneaker kost nu tussen de 10.000 euro en 25.000 euro.

De Chanel x Pharell x Adidas bijvoorbeeld: 2600 euro, of de Nike Kinder Ultra Limited Edition, waarvan maar acht paar bestaan, voor 3100 euro werden ze online verkocht.

Tip: Sneakers met doos leveren echt meer op. Maar ook het aankoopbonnetje, het vloeipapier waar de schoenen in zitten en zelfs de sticker waarmee het vloeipapier aan elkaar is geplakt. Verzamelaars lopen daar nogal warm voor en hoe meer je bewaart, hoe meer geld je ervoor krijgt.

Maar hoe weet je precies hoe zeldzaam die oude stinkerds op je zolderkamer zijn? Wel, daarvoor moet je een beetje zelf Sherlock Holmes spelen en Facebook-groepen en raadplegen. Als er enthousiast wordt gereageerd op jouw sportschoenen, weet je dat het weleens kassa kassa kan zijn. Of typ eens ‘Limited edition sneakers’ in op eBay om een goed idee te krijgen welke schoenen het meeste waard zijn.

Of je kan ook je sneakers opsturen naar Flight Club. Zij plaatsen jouw sneakers op hun website en ontvangen 20 procent van de opbrengst.  Of een account aanmaken op StockX, zodat je de sneakers daar kunt doorverkopen. Zo’n site fungeert als tussenpersoon tussen de koper en de verkoper. Stuur ze de sneakers toe wanneer je het hoogste bod hebt gekregen en zij zorgen voor de rest.

Als je in contact wil komen met andere liefhebbers van sneakers, moet je SneakerCon dat in verschillende delen van de wereld wordt georganiseerd bijwonen. Sommige mensen hebben zelfs een fulltime baan aan het doorverkopen van schoenen en sneakers.

De omzet in gebruikte sneakers wordt wereldwijd geschat op 1 biljoen dollar per jaar. Dus de volgende keer dat je de rommelmarkt afschuimt, volg de zweetgeur want die kan je weleens stinkend rijk maken.

 
 
 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."