Zo lost Malta het probleem met asielzoekers op.

Maltese strijdkrachten hebben een boot met 101 migranten onder schot gehouden en naar Italië gestuurd. “Hier is brandstof, een nieuwe motor en gps-coördinaten, jullie hebben 30 minuten om richting Sicilië te vertrekken.“

Dat meldt Alarm Phone, een hulplijn voor migranten die in de problemen zijn geraakt. Pardon, een wat? Een hulplijn, een soort van ombudsman voor vluchtelingen! Zij hebben ook een filmpje op YouTube geplaatst waarin de heisa tussen de migranten en een Maltese boot te zien is.

De Britse krant The Guardian bracht het nieuws en veroorzaakte daarmee een rel tussen Italië en Malta. Migranten die op de Middellandse Zee ronddobberen moeten eigenlijk richting Libië worden gestuurd en niet naar Italië.

“Ze kwamen naar ons en zeiden: ’Malta heeft een virus dat corona heet, misschien heb je ervan gehoord. We kunnen jullie niet toelaten, want iedereen hier is ziek. En Malta is klein, we kunnen jullie niet opnemen”, vertelt een van de opvarenden aan The Guardian. “Ze wilden ons terugsturen naar Libië, maar dat weigerden we. Toen gaven ze ons reddingsvesten, een nieuwe motor en brandstof, en lieten ons zien hoe we Italië konden bereiken. Toen richtten ze hun wapens op ons en zeiden: ‘Jullie hebben dertig minuten’.”
Opgelost.