De UEFA dringt er bij zijn leden op aan om de nationale competitie af te sluiten voor einde juni, maar laat omwille van de coronacrisis een marge toe tot 3 augustus. Binnen de Jupiler pro League zijn er echter maar drie clubs bereid om nog na 30 juni het veld te betreden, zijnde Anderlecht, Antwerp en Genk.

Luidt dit het einde van de voetbalcompetitie voor dit seizoen in? Veel zal afhangen van de datum waarop men vanwege de overheid een go krijgt om het balspel weer te mogen beoefenen, en nog meer hangt af van de bereidwilligheid van alle betrokken clubs om tot een gezamenlijk akkoord te komen. En dat is in ons voetbalwereldje alles behalve evident…

Bovendien lopen de spelerscontracten af per 30 juni, en wat ook met de tv-rechten bij Telenet, dat zelf ook financieel moeilijke tijden doormaakt?

Bij de grote Europese voetballanden is de bereidheid om nog na 30 juni te voetballen alleszins (veel) groter, gezien de (veel) grotere commerciële belangen ook. In Engeland zouden de clubs 1,1 tot 1,2 miljard euro verliezen bij stopzetting van de competitie.

Weken kan/mag dit dossier niet meer aanslepen, want dan duiken de spreekwoordelijke vijgen na Pasen op. Cuciaal daarbij is de vraag of de voetbaltop (eindelijk eens) tot 1 gezamelijk standpunt kan komen. Ondertussen blijven de Champions League en de Europa League alvast opgeschort.

Voetbal aan de kickertafel dan maar, op anderhalve meter afstand…? Ook ne moeilijke.