Hackers die hacken is even normaal als Vlaamse ministers die vergeten.

Maar hoe makkelijk of net moeilijk het zal zijn voor hen om jouw online paswoorden te kraken, hangt volledig van jezelf af. Beveilig jij nog steeds jouw gevoelige informatie met paswoorden als ‘paswoord’ of ‘azerty’, tja, dan verdien je het wel dat ze gaan snuffelen in je p0rn0-cache.

Het populairste wachtwoord (123456) is in slechts 1 seconde te kraken. Erger nog, enkele wachtwoordkraakprogramma’s hebben geen enkele moeite om zogenaamd sterke wachtwoorden binnen enkele (milli-)seconden te achterhalen.

Hackers gebruiken meestal een gefaseerde aanpak, om zo de kans om het wachtwoord te kraken te maximaliseren met minimale moeite. De bedoeling is om op voorhand het aantal mogelijkheden te minimaliseren. 

Bij een brute force hacking methode – vrij vertaald: domme rekenkracht – gaat de computer compleet willekeurig alle mogelijke combinaties van het toetsenbord af: letters, cijfers, speciale tekens, alles door elkaar. Met een wachtwoordlengte van negen tekens zijn er 13.537.086.546.263.552 combinaties mogelijk. Met een rekensnelheid van bijvoorbeeld 100 miljoen pogingen per seconde duurt kraken tot wel vier jaar. Maar als je alleen maar cijfers of kleine letters in je paswoord zet, dan zijn de combinatiemogelijkheden zeer beperkt en is het kraken van je wachtwoord een fluitje van een cent.

Elk extra karakter kost dus substantieel meer tijd om te verwerken.

Hoelang precies geeft onderstaande kaart duidelijk weer.

$!PaasHaasSchaamHaarVerzamelaar69!$… daar zijn ze wel even zoet mee.

 

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."