Kabouters boos over uitspraak van psychiater

West-Vlaming Damiaan Denys houdt ervan om tegen schenen te schoppen. In een interview noemt hij ons emotionele kabouters en klaagt hij de illusie aan dat we gelukkig zouden moeten zijn.

Psychiater Denys heeft duidelijk Freud gelezen. Het oogmerk dat de mens gelukkig is, komt volgens de cocaïne-snuivende charlatan (Freud en niet Denys dus) in het plan van de schepping niet voor. Interessant, zeker als je weet dat Freud een atheïst was.

Denys heeft overigens veel eerder al (toen er nog geen nieuw coronavirus was) een interessante analyse gemaakt. De media, reclame en politiek gebruiken volgens hem angst te veel als verkoopmiddel.

Denys: “Vorige week las ik in een Nederlandse krant de kop: ‘Aanval op gevaarlijke fietsspaken geopend’. In diezelfde krant stond een advertentie van een badkamer-specialist: ‘Realiseert u zich hoe gevaarlijk het in uw badkamer kan zijn, en hoe gemakkelijk u er kunt uitglijden?’”

“Ook voor politici is angst hét middel om mensen te overtuigen van hun programma. Men zegt niet: ‘Het zou uw vrijheid ten goede komen als u voor ons kiest’, men zegt: ‘Kiest u niet voor ons, dan zit het hier binnenkort vol met Marokkanen, en worden uw pensioenen onbetaalbaar’. Angst kan heel gemakkelijk gebruikt worden als manipulatief middel. Dat beseffen de meeste mensen blijkbaar niet.”

We moeten bang zijn voor koolhydraten, gaat Denys verder in De Morgen, en voor ebola, en voor de stijging van de zeespiegel. Terwijl we net in een deel van de wereld leven waarin nauwelijks nog reden is voor angst. “Ik ben geen klimaatscepticus, maar waarom moet ik angstig zijn omdat de aarde opwarmt? Laat ons liever pragmatisch handelen in plaats van bang te zijn.”

De psychiater klaagt eigenlijk de FUD-strategie aan. En gelijk heeft hij. Ook over het feit dat we emotionele kabouters geworden zijn die niet meer tegen een stootje kunnen.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More