150 dagen zonder regering aanmodderen, wordt beschouwd als overmacht.

Wie nog altijd geloofd in edelmoedige politici die hun vakantie opofferen voor het land, moet dat idee misschien wat bijstellen. De kamerleden die deze herfstvakantie moeten samenkomen, krijgen een deel van hun geboekte reis terug van een soort parlementaire annulatieverzekering. Dat wordt door fractieleiders bevestigd. “Het is een geval van overmacht”, zeggen ze.

Door een amendement van PVDA en het geheel onverwacht huwelijk met Vlaams Belang – in een dossier van de zorgsector – kan de kamer de stemming van de voorlopige twaalfden voor de twee resterende maanden van het jaar, pas houden in de herfstvakantie. Omdat we zonder regering zitten, werkt het parlement met het systeem van voorlopige twaalfden. Dat houdt in dat de overheid elke maand een twaalfde van het budget van het jaar voordien mag gebruiken. Op die manier kan men ‘regeren’ zonder begroting.

Gisteren wist PVDA met de steun van Vlaams belang 67 miljoen extra voor de zorgsector door het parlement te jagen waardoor de stemming over de voorlopige twaalfden moest worden uitgesteld. Bij een wetswijziging moet men namelijk vijf dagen wachten om te stemmen. Donderdag dus, knal in de herfstvakantie. Zonder stemming dreigt er een shutdown waardoor ambtenaren en pensioenen niet meer uitbetaald kunnen worden.

Het amendement kreeg  gekke meerderheid omdat Vlaams Belang zich onverwachts had aangesloten bij PVDA, socialisten en de groenen. Dat leidde tot grote woede bij CD&V en Open Vld die last bleken te hebben van een hun korte termijn geheugen en Vlaams Belang en PVDA ‘onverlaten’ noemde omdat ze met het amendement het gat in de begroting zouden vergroten. In één adem voegden ze er aan toe dat er zo snel mogelijk een federale regering moet komen om orde op zaken te stellen. 

Het lijkt er op dat de oppositie, die buiten spel wordt gezet, een middel heeft gevonden om toch mee te spelen en kan drukken op de vorming van een nieuwe regering. Het is niet ondenkbaar dat er in de toekomst nog gekke meerderheden zullen gevormd worden.