“Als je één op drie van de kiezers blijft negeren, dan dreigt een groot gevaar.”

Eén op de drie stemmen in ons land wordt als niet-democratisch geklasseerd omdat de andere politieke partijen dat onder mekaar zo hebben afgesproken. De stem van kiezers voor zowel Vlaams belang als voor PVDA wordt niet au sérieux genomen.

Als het aan CD&V-kamerlid ligt moet een coalitievorming met een van beide partijen “wel kunnen”. Maar, hij voegt er een tsjeven-oplossing aan toe en zegt dat het wel niet aan de traditionele partijen is om het cordon te doorbreken. “Dat moeten Vlaams Belang en PVDA zélf doen. Die partijen zullen respect moeten tonen voor de waardigheid van élke mens. In beleid én in woorden.”

Het is gebruikelijk dat je bij CD&V tussen de lijnen moet lezen om de ware boodschap te begrijpen. En wie kan dat beter dan de grote leidsman van CD&V, voorzitter Joachim Coens, die meteen de vingers in de mond schuift en Bogaert terugfluit.

“Uitgesloten dat we een coalitie vormen met partijen die haaks staan op de manier waarop wij naar mens en samenleving kijken. Vlaams Belang-parlementsleden hebben dat deze week nogmaals bewezen. Dus nee, Hendrik Bogaert, coalitie is niet mogelijk”, aldus Coens.

Duidelijk.