Veel vragen, één antwoord.

Laten we beginnen met het antwoord: raak je gezicht niet aan en was je handen als je wat hebt aangeraakt dat ook anderen aanraakten.

Tijdens de dagelijkse persconferentie van 11 uur herhaalde viroloog Steven Van Gucht nog een keer hoe het virus precies wordt overgedragen. “In de eerste plaats gebeurt de overdracht van het virus via druppels die uit onze mond en uit onze neus komen. Die druppels reiken niet verder dan anderhalve meter en vallen snel neer op de grond. Vandaar dat het belangrijk is dat we een minimum afstand houden van een meter en een half tegenover elkaar. Die druppels vallen natuurlijk ook neer op voorwerpen die we dagelijks aanraken met onze handen. Op die manier kunnen we onze handen besmetten en met onze handen het virus naar onze neus of mond of ogen brengen. Handen wassen is dus echt cruciaal en kan niet genoeg benadrukt worden.”

Blijft natuurlijk de vraag hoelang het virus op voorwerpen overleeft en of het daarna nog besmettelijk is. Op twaalf maart berichtten we in PNWS al dat het virus in de lucht drie uur lang kan overleven, tot 24 uur op karton en twee tot drie dagen op plastic en roestvrij staal. Kunnen we dan besmet raken door het winkelkarretje of door producten uit de supermarkt die ook door anderen werden aangeraakt? Nee en ja. Er werd inderdaad na 72 uur – in labo-omstandigheden – nog levend virus aangetroffen, maar het ging dan wel nog maar om één duizendste van wat er oorspronkelijk opzat. Veel te weinig om een besmetting te veroorzaken.

Theoretisch gesproken kan de winkelkar besmet zijn, maar de kans dat je er ziek van wordt, is zeer klein. Dus, raak je gezicht niet aan tijdens het winkelen en was daarna goed je handen. Handschoen dragen heeft geen zin, integendeel. Ook handschoenen raken besmet, ook met handschoenen raak je je gezicht aan en handschoen moet je ook weer uittrekken met alle gevolgen van dien.

Dezelfde regel geldt voor alle producten van de supermarkt die je aanraakt en meebrengt van de winkel.

Met brood en groenten, ligt het wat moeilijker. Men gaat ervan uit dat het personeel de regels van de hygiëne respecteert, maar een ja/nee-antwoord is er niet. Momenteel is er van de WHO geen enkele richtlijn wat betreft de overdraagbaarheid van het virus via groenten of fruit. Bij de meeste groenten is er sowieso geen probleem omdat je ze kookt of stooft. Mocht er al virus op zitten, dan gaat dat zo dood. Rauwe groenten of fruit kan je best wassen

Moet ik mijn krant een dag laten liggen? Ook hier weer krijg je een ‘nee’ en ‘ja’ als antwoord. Theoretisch van wel, maar dan moet de krantenbezorger al ziek zijn met symptomen. Misschien kan je je krant best niet lezen aan de eettafel omdat je dan voortdurend met je handen naar je gezicht gaat. Met andere woorden, gebruik je gezond verstand en als het je een gerust gevoel geeft om ze toch een dag te laten liggen, dan doe je dat gewoon.

Kleren en schoenen na een wandeling niet meer dragen? Onzin. Het virus hangt niet in de lucht als je buiten gaat wandelen, laat staan dat het op je schoenen zit.

Knopjes van betaalautomaten en liften? Indrukken met wattenstaafjes is op zich geen dwaas idee omdat die knopjes nu eenmaal niet vaak worden schoon gemaakt. Maar ook hier weer: niet aan je gezicht komen en goed je handen wassen.

Of, wees creatief zoals de oplossing op de foto, waar men tandenstokers voorziet om de knopjes in te drukken.