Twintig euro per maand, en meer.

De FOD Financiën heeft op 4 mei alvast de BTW op mondmaskers en gels verlaagd naar 6 procent. De maatregel geldt tot 31 december 2020. Ondanks die verlaging blijken de prijzen van de mondmaskers in ons land veel te duur. Uit een vergelijking van de prijzen in de andere Europese landen, blijkt volgens Test Aankoop dat hetzelfde wegwerpkapje in ons land bijna zonder uitzondering (veel) meer kost. Een beschermend wegwerpkapje kost bij ons tussen de 54 (Albert Heijn) en 70 (Brico) eurocent. In de apotheken zijn ze nog duurder: gemiddeld 75 cent. Als je elke dag een nieuw masker voor je snuit bindt, dan betaal je al snel 20 euro per maand aan zo’n flutspul.

Zou je zo’n mondmasker en alcoholgels niet kunnen aftrekken van je belastingen? De fiscus hinkt achterop op de nieuwe werkelijkheid. Voor een particulier valt er (voorlopig) weinig te rapen, maar voor werkgevers van allerhande bedrijven, winkels en horeca, werkt men een en ander uit.

Een werkgever is in principe verplicht zijn werknemers mondmaskers ter beschikking te stellen als op de werkvloer de regel van 1,5-meter afstand niet wordt gegarandeerd. Maar ook als die verplichting er niet is, geven heel wat werkgevers mondmaskers die werknemers – bijvoorbeeld – op het openbaar vervoer kunnen gebruiken. “In beide gevallen stelt de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) dat ze vrijgesteld zijn van sociale bijdragen”, lezen we in De Tijd.

Maar de fiscus is de RSZ niet. Of die mondmaskers in bepaalde omstandigheden als een belastbaar voordeel in natura ziet, is nog afwachten. Volgens advocatenkantoor Loyens & Loeff in De Tijd, zouden verplichte mondmaskers 100 procent aftrekbaar moeten zijn. “Zelfs als de werknemer de mondmaskers in zijn privétijd gebruikt, is dat geen reden om dat als een belastbaar voordeel in natura voor de werknemer te zien. Met de mondmaskers blijven de werknemers ook buiten het werk gezond, een extra garantie dat de activiteiten van de onderneming kunnen voortlopen.”

Of had je gedacht dat het simpel zou zijn. Wij houden alvast de bonnekes bij.