Het politiek niveau van CD&V zakt naar het niveau van een kabouter.

Het zou te makkelijk zijn om de kandidatuur voor het voorzitterschap van Walter De Donder te herleiden tot kabouter Plop. Maar als hij zelf een voorzet geeft voor een open doel, kan je niet anders dan binnenkoppen.

CD&V zit met een ernstige identiteitscrisis. Binnenkort kiezen de Christendemocraten een nieuwe voorzitter voor hun partij, maar de laatste tijd gaat het hen niet voor de wind. Het begon met de slechte verkiezingsresultaten en de vlucht van voorzitter Wouter Beke die voor zijn koers van ‘het moedige midden’ door de kiezer was afgestraft. Toch slaagde Beke erin om zichzelf te bedienen met een ministerpost.

Vervolgens waren er de twaalf apostelen – zoals zij die zelf noemden – die de partij moesten doorlichten en met een verpletterend rapport kwamen. Het hart en de ziel van een partij was volgens hen niet meer dan een schaduw van wat het ooit was. Vervolgens boden zich 7 kandidaat-voorzitters aan, die in de pers de 7 dwergen werden genoemd omdat geen van hen enig politiek gewicht had. Zij kregen op een gênante manier de Arco-fiche toegespeeld van de CD&V-top, die hen inlepelde welke mening een voorzitter diende te hebben. Vandaag laat kandidaat-voorzitter Walter De Donder – bekend als de burgemeester van Samson en kabouter Plop – aan Het Laatste Nieuws weten dat voor hem  Plop voor gaat. “Ik ga geen zaal van  tweeduizend mensen niet laten wachten voor regeringsonderhandelingen”, aldus De Donder.

De Donder, die burgemeester van Affligem is en uitbater van de Melkherberg, herleidt het voorzitterschap tot het verlagen van de drempel naar het niveau van de gewone man. Volgens De Donder hebben CD&V politici geen lokale feeling meer. We vrezen dat voor het bewaken van een ideologie meer nodig is dan de wetmatigheden van de dorpspolitiek.

In 2002 kwam zwaargewicht Jean-Luc Dehaene met de verkiezingsslogan“De tocht is moeilijk, de gids ervaren.”

Die lijkt voor goed voorbij.