‘Kapitein Zeppos’: jeugdsentiment bewaard in zwart-wit

Trage schoonheid in een lege wereld.

Kapitein Zeppos is een Vlaamse jeugdreeks waarvan de eerste 15 afleveringen dateren van 1964. Iedereen kent de begintune van Bert Kaempfert, ‘Living it Up’. Kapitein Zeppos is gebaseerd op de boeken van Louis De Groof. Ze spraken de kinderen zo aan dat men besloot er een reeks van te maken. In totaal zouden er 3 reeksen gemaakt worden.

1. Belderbos (1964, 15 afleveringen)

2. De Eglantier (1968, 8 afleveringen)

3. Tweng (1968, 8 afleveringen)

In de eerste reeks rijdt de kapitein nog niet in de auto die ook kan varen, de Amphicar 770, maar doet hij veel te paard – alsof het de normaalste zaak van de wereld was.


Het verhaaltje:

Een vreemde man komt te paard aan in het plaatsje Belder, onder de naam ‘Kapitein Zeppos’. Dat zaait dadelijk onrust en afgunst jegens deze vreemde man. Maar een zekere Ben Kurrel, die wel van een avontuurtje houdt, zoekt contact met hem en gaat voortaan vaak bij hem langs, zonder hem echt te kennen. Al gauw wordt duidelijk dat Zeppos niet zonder bedoeling naar Belder is gekomen: hij moet een mysterie oplossen..

Je kijkt niet naar Zeppos voor het verhaaltje, maar voor de nostalgie. Zeppos heeft de jaren zestig weten te vangen in een nostalgisch zwart-wit. Het gaat allemaal wat trager dan nu. De wereld is nog leeg, de mensen – op de boeven na – lief, helden rijden te paard en schermen, Bpost noemt nog gewoon ‘de post’ en een postbode is een ‘facteur’ die rookt.

We denken dat we vandaag de dag veel hebben en kunnen, maar als je naar Zeppos kijkt, besef je hoeveel we eigenlijk verloren zijn.

Senne Rouffaer – die overleed in 2006 – werd onsterfelijk als de strenge kapitein met het hart op de juiste plaats.

Er wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe Zeppos-film met Carry Goossens als kapitein Zeppos.

Eén / 16 maart, om 16:30 – 17:00 : ‘KapiteinZeppos’

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More