Oproep tot betoging bij de Antwerpse rechtbank.

Je kent wellicht de voorgeschiedenis. Twee hartsvriendinnen brengen een straatkatje mee naar België. Miss België 2020-kandidate Selena Ali (22) uit Stabroek en haar vriendin Fran De Nyn (21) uit Wilrijk kwamen op 6 april met een repatriëringsvlucht terug thuis na een bewogen verblijf in het Peruaanse Cuzco. De vriendinnen deden er vier maanden eindstage voor hun studie toegepaste psychologie aan de Thomas More Hogeschool in Antwerpen. Ze stonden arme kinderen van alleenstaande ouders bij.

Ook het geadopteerde katje Lee was daarbij, wat wettelijk verboden is. Er is namelijk een kleine kans dat het dier, ondanks zijn vaccinaties, besmet is met hondsdolheid, en dat willen we niet hebben in ons land. Volgens de regels van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid) mag een kat pas na drie maanden afzondering in België ingevoerd worden, maar dat was door de coronacrisis onmogelijk.

Er ontstaat een klopjacht, zoals je dat alleen in België kan verzinnen. Het FAVV wil kost wat kost het poesje in handen krijgen en euthanaseren. Selena Ali duikt onder met haar poes en weet zo aan een huiszoeking te ontkomen.

En dan doet het FAVV het ondenkbare. Als Ali het katje niet onmiddellijk overhandigt , eist de dienst een dwangsom van 5.000 euro per uur. Volgens Anthony Godfroid, advocaat van Selena Ali, is euthanasie niet nodig omdat er een quarantaine kan worden aangeboden in een dierenasiel in Essen of in Zaventem. Ook minister van Dierenwelzijn Ben Weyts ( N-VA) dringt aan op een alternatieve oplossing.

Maar het lijkt erop dat het FAVV bloed wil zien en de zaak komt vandaag voor de rechtbank in Antwerpen. Selena Ali zal daar wellicht niet alleen zijn. Op sociale media wordt opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. “Massaal naar de Antwerpse rechtbank”, klinkt het. Ali heeft tot vandaag 11uur om de kat binnen te brengen. Daarna loopt de rekening. Of niet. Ook Gaia roept op om met mondmasker naar de Antwerpse rechtbank te komen.

Benieuwd hoe de politie in tijden van corona zal reageren op een dergelijk protest.