Nu de regering de vraag van de georganiseerde reiswereld m.b.t. het vouchersysteem ingeval van annulering (door de reiziger of de reisorganisator) positief beantwoord heeft, krijgt de sector de broodnodige zuurstof in deze corona tijden.

Het systeem met de vouchers geeft de georganiseerde reissector de mogelijkheid om de cash-flow te bewaken, en toch de klant te kunnen helpen. Dankzij deze voucher behoudt de reiziger namelijk het recht om later zijn/haar reis opnieuw te boeken, met name binnen het jaar na het initieel geplande vertrek.

Vraag is natuurlijk wanneer er opnieuw een “go” komt vanuit de overheid om weer het reispad te mogen kiezen. Dat de Paasvakantie volledig in het water valt is een feit, en thans wordt het wachten op wat de grote vakantie gaat brengen.

Nu al staat het vast dat het vakantiegedrag en de bestemmingskeuze er totaal anders zullen uitzien dan de voorgaande jaren het geval was. Consumenten zullen niet meteen de neiging hebben om naar die Europese landen te reizen waar het corona virus momenteel het zwaarst toeslaat. Er komt ongetwijfeld een trend naar kortbij-bestemmingen met eigen wagen.Ondertussen reduceert de ene airline na de andere haar capaciteit, wat meteen ook de vraag doet rijzen of er de komende maanden wel een aanbod zal zijn om het luchtruim in te (mogen) gaan. De mondiale vereniging van luchtvaartmaatschappijen IATA vraagt momenteel 200 miljard dollar aan noodhulp, in de vorm van subsidies en zachte leningen, om de crisis te kunnen overleven. Door het gebrek aan boekingen komen er namelijk ook geen inkomsten meer binnen.

Eigenaar van Connections Ronny Bayens pleitte in De Zevende Dag afgelopen zondag dan ook voor een uniforme en wereldwijde aanpak van de crisis bij alle luchtvaartmaatschappijen die lid zijn van de IATA, met het oog op transparantie naar de consument toe.