De Internationale klimaattop van de VN in Chili gaat niet door.

Net nu Anuna De Wever met een zeilboot op weg was naar Brazilië om de wereld te redden, gaat de klimaattop in Chili niet door. De Wever laat weten dat ze in shock is over de beslissing van de Chileense president.

Terwijl in Chili reeds 7.000 mensen zijn gearresteerd na protesten die begonnen met de verhoging van metrotickets, besloot de Chileense regering dat het land andere prioriteiten heeft. Er vielen al 20 doden. Niet echt te vergelijken met de spijbeldonderdagen waar verwende pubers ludiek op straat komen dus.

Het nieuws van de afgelaste top zorgde voor een ‘triestige sfeer’ aan boord van het zeilschip, waar een groep luxebetogers gedurende enkele maanden met mekaar over het klimaat brainstormen. Op het VRT-journaal zien we Anuna – de grote leider van Youth For Climate – huilen als een kind dat haar zin niet heeft gekregen. Door haar tranen heen mompelt dat ze het gevoel heeft dat ze van de ene mislukking in de andere vallen.

In een reactie zei ze, dat ze het na een jaar van actie voeren, belangrijk vonden om er zelf bij te zijn. Daarmee slaat ze ongewild de nagel op de kop, misschien zou het inderdaad niet zo’n slecht idee zijn als de klimaatstudenten een keer bij een echte Chileense betoging konden aanwezig zijn.

Gelukkig hebben ze nog een groot project in de Amazone en kunnen de 36 klimaatmatrozen het Amazonewoud nog redden.