Onlangs deden we een zwoele fotoshoot met de kersverse Miss Exclusive, Caro Van Gorp. Ook Ken Stevens zelf, de bezieler ervan, was erbij en we stelden hem enkele vragen.

Tegenwoordig is Miss Exclusive meer glitter en glamour dan Miss België. Da’s bijzonder, want Miss België bestaat al sinds 1929 en Miss Exclusive nog maar tien jaar.

Toen we onlangs DEZE zwoele fotoshoot met Caro Van Gorp deden, was ook Ken Stevens, de oprichter van Miss Exclusive, erbij. We vroegen hem wie hij is, wat hij doet en hoe hij erin slaagde om Miss Exclusive op relatief korte tijd zo sterk op de kaart te zetten.

Wie was Ken Stevens als kleine jongen?
KEN STEVENS:
“Als kleine jongen was ik heel erg onzeker. Ik observeerde liever dan te spreken. Dat was niet alleen in de klas zo, maar ook bij familie en vrienden.”

“Ik ben opgegroeid in een toch wel streng gezin, waar waarden en normen centraal stonden. Voor mijn moeder zou ik dan ook door het vuur gaan. Mede door haar ben ik de persoon geworden die ik nu ben.”

Wanneer ontdekte je dat je op jongens viel?
KEN STEVENS
: “Eigenlijk was dit vrij laat. Ik heb vroeger verschillende vriendinnetjes gehad, maar ik keek absoluut op naar jongens. Op mijn eenentwintigste heb ik iemand leren kennen – terwijl ik nog een vriendin had – en van het ene kwam het andere, waardoor ik eindelijk het gevoel kreeg dat dit wel was wat ik wilde. Het draait er niet om of je op jongens of meisjes valt, maar om de persoon zelf en welk gevoel je hierbij hebt. Intiem zijn met een man is natuurlijk heel anders dan met een vrouw, maar dat leer je ook snel.”

Wat deed je voor Miss Exclusive een feit was?
KEN STEVENS: “Ik had altijd een droom van een beroep met een witte schort, en zo ben ik in een apotheek terechtgekomen. Eigenlijk was ik toen nog helemaal niet bezig met missverkiezingen, maar wel altijd met mode, beauty en gezondheid. Dat laatste omdat ik dat ook gestudeerd heb: welke middeltjes zijn goed om de huid te verzorgen, welke pilletjes kunnen je beter maken,…”

Ik kwam in een kleine Missverkiezing terecht, waar ik vooral zag hoe het niét moest.

Waarom heb je Miss Exclusive opgericht?
KEN STEVENS:
“In 2007 heb ik meegedaan aan drie mister-verkiezingen. Twee daarvan heb ik met glans gewonnen, en dat had ik totaal niet verwacht. Ik, een onzekere jongen die absoluut niet durft te praten en niet al te breed is. Maar eens ik op het podium stond, kon niemand me meer tegenhouden. Alles wat ik zorgvuldig had ingestudeerd, kwam heel zelfzeker en spontaan, alsof ik het altijd al had gedaan.”

“Na mijn overwinning als Mister kwam ik in een kleine Missverkiezing terecht. Ik zag daar vooral hoe het niet moest: amper prijzen, geen activiteiten, geen bestuur,… Ik wilde deze Missverkiezing hogerop brengen, maar ze wilden dit niet.”

“Wat later zat ik in mijn hotelkamer in Madrid en dacht: ‘Wat als ik nu eens een eigen Missverkiezing start? Ik zette mij neer aan het bureau op mijn kamer, en dacht na. Een naam had ik na twee minuten al gevonden, die ik onmiddellijk registreerde.”

“Tien jaar later staat Miss Exclusive aan de top van de Belgische Missenwereld. Wie had dit verwacht? Ik, stiekem. Dankzij mijn doorzettingsvermogen, passie en drive: je droom mag je nooit of nooit loslaten of opgeven.”

Gezien je geaardheid: waarom Miss Exclusive, en geen Mister Exclusive?
KEN STEVENS:
“Ik vind dat er in België geen plaats is voor een Mister-verkiezing: dat is mijn persoonlijke mening. Met een Miss kan je vele deuren openen. Meisjes kijken daar naar op, ze streven dezelfde idealen na. Bij mannen is dit anders. Maar zeg nooit ‘nooit’, want als dit er ooit zou komen hebben we de marktpositie in België op elk vlak. Maar ik concentreer me liever op één topverkiezing, dan op twee verkiezingen die maar half afgewerkt zijn.”

Waarin verschilt Miss Exclusive met Miss België?
KEN STEVENS:
“We hebben eigenlijk veel verschillende punten. We hebben niet de naam van ons land in onze benaming, maar ik vind dan ook niet dat dit moet om de grootste Missverkiezing van het land te zijn. Al veel mensen stelden me de vraag: ‘Waarom niet Miss Exclusive Belgium?’ Wel, wij zijn geen copycat-verkiezing, zoals er al veel zijn in ons land. Iedereen aapt elkaar na, steelt ideetjes,…”

“Onze verkiezing is origineel, vernieuwend, jong, met nieuwe inzichten, gericht op partners waardoor de Miss eigenlijk een influencer is,…”

“Onze Miss vertegenwoordigt ons land ook op Miss Earth, die toch wel tot de beste verkiezingen ter wereld behoort, en zeker nu Miss World een grote flop aan het worden is.”

“Nog enkele verschillen? We hebben al drie jaar dezelfde televisiepartner en dat zal nog vele jaren zo blijven. Verder zit Miss Exclusive in het prestigieuze casino van Knokke, en hebben we het grootste prijzenpakket.”

“Iedereen is uniek op zichzelf, maar wij willen net dit tikkeltje meer zijn. We vergelijken onszelf niet graag met Miss België: wij bieden meer aan, we zijn toegankelijker en de persoon staat bij ons veel meer centraal.”

Waaraan moet een Miss Exclusive voldoen?
KEN STEVENS:
“Miss Exclusive moet spontaan zijn, en met een open mindset. Ze moet sociaal, promotiegericht en flexibel zijn. Daarnaast moet ze doorzettingsvermogen hebben, met de nodige passie en liefde voor het merk. Iedereen is mooi op zichzelf, en wij kijken meer naar de persoonlijkheid. Want zeg nu zelf: als je alles krijgt kan je jezelf ook beter maken, upgraden, en dat is nu net waarvoor we staan. Van een doodgewoon meisje maken wij het meest Exclusieve meisje van ons land.”

Hoe heb je Miss België op relatief korte periode naar de kroon kunnen steken?
KEN STEVENS:
“Door voornamelijk bezig te zijn met de meisjes zelf, en niet met wat errond allemaal afspeelt. Samen met onze partners, productie en team hebben we Miss Exclusive op dit niveau gekregen. Achter Miss Exclusive zit een waar team, dat elke dag paraat staat om het beste van zichzelf te geven.”

“Verder staan we open voor nieuwe ideeën en springen we creatief om met kritiek, terwijl we voornamelijk met beide voeten – en high heels – op de grond blijven.”

Welke Miss-momenten zullen je altijd bijblijven?
KEN STEVENS:
“Het meest memorabele moment was de kroning van mijn allereerste Miss Exclusive, Annelien Pauwels. Wat een magisch moment! Daarnaast waren de kroningen van Fenne, Layralyn en Caro heel speciaal omdat je de evolutie echt opmerkt.”

“Het grappigste moment was, dat we vroegen om ‘kipfilets’ (zo worden beha-vullers weleens genoemd, nvdr.) mee te brengen, om de borsten in een bikini of badpak mooier en voller te maken als iemand kleinere borsten heeft. Was er toch wel een dame die wilde weten of de slager open was op zondag, anders kon ze geen kipfilets meenemen… Ik heb dan toch wel zeker vijftien minuten moeten bekomen.”

“Ook een memorabel moment was, om Caro te zien in P-magazine. Dit was al lang een droom, om onze Miss als P-babe te mogen aankondigen. Dit is ons gelukt, waarvoor dank. P made a dream come true! Op naar de volgende Miss in jullie mooie magazine.”

Afscheid nemen van een Miss is altijd hartverscheurend.

En de minder mooie momenten?
KEN STEVENS:
“Afscheid nemen van een Miss is niet leuk. Niemand ziet dit, maar het is hartverscheurend. Er komen dan ook altijd traantjes aan te pas.”

Ook niet leuk zijn de vele roddels, die er blijkbaar bij horen en wat ik niet verwachtte, toen ik er tien jaar geleden mee begon. De jaloezie en nijd van mensen is onvoorstelbaar. Meisjes die afhaken omdat ze het niet aankunnen, gefrustreerde ouders, slechte verliezers,…”

“Maar ik denk dat we inmiddels wel bewezen hebben dat we boven die roddels staan. Want zeg nu zelf: zou een verkiezing na tien jaar nog bestaan als die slecht zou zijn? Zouden er nog sponsors meedoen? Zou de verkiezing uitgezonden worden op televisie? Mensen met gezond verstand weten wel beter.”

Waar hoop je over pakweg tien jaar te staan?
KEN STEVENS:
“Tien jaar geleden heb ik Miss Exclusive opgericht, maar inmiddels zijn we een groot team, met personen met meer know how dan ikzelf. Al zal ik wel altijd het gezicht van Miss Exclusive blijven. Het is ons doel om ieder jaar te groeien, meisjes gelukkig te maken,…”

“Mijn grootste droom is om een internationale Missverkiezing te starten, maar dat is denk ik nog ver weg.”

Tot slot: wil je onze lezers – en lezeressen – nog iets melden?
KEN STEVENS: “Wie ook een groot avontuur wil beleven kan zich inschrijven via www.missexclusive.be, en wie weet ben jij wel de volgende jongedame die we met open armen ontvangen. Doen!

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.