De Grote Leider heeft vandaag Zuid-Korea bezocht: dat is historisch. Maar het bezoek heeft Kim Jong-un wel iets doen inzien…

Begin vorige eeuw was het schiereiland Korea geannexeerd door Japan. Na de Tweede Wereldoorlog moest Japan Korea afgeven. Het noorden kwam onder Sovjet-bewind, de Amerikanen zwaaiden de plak in het zuiden. Noord werd zo een communistische staat, het zuiden een kapitalistische staat waar de economie ging floreren. Na de val van de Berlijnse Muur – en daarbij het Europese communisme – zonderde Noord-Korea zich af van de rest van de wereld.

Enkele maanden geleden dreigde Kim Jong-un er nog mee Zuid-Korea, Amerika en weten wij veel wat nog allemaal van de kaart te geven, maar vandaag trok hij de Zuid-Koreaanse grens over om daar met president Moon Jae-in vredesgesprekken te voeren.

De twee konden het nog goed met elkaar vinden ook en de Zuid-Koreaanse president is vastbesloten om weldra Noord-Korea te bezoeken. Maar volgns Moons woordvoeder maakt de Grote Leider zich daar zorgen over, zo vertelde hij aan Al Jazeera.

“Ik schaam me over de toestand in Noord-Korea”, zou Kim Jong-un gezegd hebben. “Ons vervoer trekt op niks. Jullie hebben de hypermoderne KTX-kogeltrein, maar zoiets hebben we niet in Noord-Korea. Als je komt, laat je jezelf misschien beter vliegen, want onze wegen zijn ook al niet wat ze zouden moeten zijn.”

President Moon Jae-in zou daarop geantwoord hebben dat het Noord-Koreaanse volk baat zou hebben bij betere treinen, zodra het allemaal peis en vree is tussen noord en zuid en de treinnetwerken doorgetrokken worden.

Het Noord-Koreaanse volk zal allicht niet ingelicht worden over de ontboezemingen van hun Grote Leider: zij zijn er – ‘dankzij’ de isolatie – nog steeds van overtuigd dat zij in het meest ontwikkelde en plezantste land ter wereld wonen.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.