26 jaar en daarmee de jongste partijvoorzitter ooit.

Conner Rousseau of Kinconnah zoals hij zichzelf op Instagram noemt, volgt John Crombez op als voorzitter van de socialisten. Samen met runningmate Funda Oru kreeg hij een overtuigende 72 procent van de stemmen van zijn partijgenoten.

Conner Rousseau schoot als een raket naar de top van een partij die op zoek is naar een nieuw elan. Rousseau werkte op het kabinet van Vlaams minister Freya Van den Bossche en op het sp.a-hoofdkwartier voor partijvoorzitter John Crombez.

De jongeman wil, naar eigen zeggen, van de sp.a opnieuw een partij maken die de verkiezingen wint. Daarvoor zal meer nodig zijn dan een nieuwe wind en betuttelende aankondigingen  op Instagram die beginnen met ‘Matekes’ (een drempelverlagende versie van het communistische ‘kameraden’). Uit de geruststellende toon in de eerste reacties van Rousseau, kunnen we afleiden dat sp.a weer voeling met het gewone volk wil krijgen. Zijn verklaringen staan bol van ingestudeerde oneliners die hij afsluit met gesloten ogen.  Hij heeft iets van een goed- nieuwslezer, maar het is hem toch maar gelukt door te stoten naar de top van de partij.

Rousseau is er van overtuigd dat Vlaanderen nood heeft aan een sterke socialistische partij. Om dat in gang te zetten, wil hij de komende tijd niet meer ‘over’ de partij maar ‘met’ de partij gaan praten. “In stilte onder de waterlijn een aantal processen in gang zetten “, zegt hij. Wat hij onder water van plan is, is niet meteen duidelijk. Wel logisch natuurlijk en verstandig om als kersverse voorzitter niet meteen grote verklaringen af te leggen.

Op 14 december worden Rousseau en Oru officieel aangesteld door de leden van sp.a. Wie weet wat de grote Waalse broer tegen die tijd allemaal heeft klaargespeeld.