Heeft IS-terrorist Abdellah Nouamane (23) uit Antwerpen zichzelf doodverklaard om in ons land aanslagen te komen plegen?

“Alles gaat de lucht in in België. Ik zou al zeggen, sowieso, van bibliotheken tot scholen, tot ziekenhuizen, tot winkelstraten, discotheken. Alles waar gewoon ongeloof heerst”, dat was in 2015 de boodschap van Abdellah Nouamane, een volgeling van Shariah4Belgium. Vorige zomer werd hij doodverklaard. Dat deed hij zelfs zijn moeder geloven. Uit beelden van de Amerikaanse zender CBS blijkt nu echter dat Nouamane nog leeft. De autoriteiten vrezen dat dit kan betekenen dat hij plannen heeft voor een aanval in ons land.

Experts zeggen dat we situatie heel ernstig moeten nemen omdat we hier te maken hebben met een Belgische Syriëstrijder, met Belgische contacten. Het feit dat hij zichzelf doodverklaarde wordt geïnterpreteerd als een signaal dat hij onder de radar wilde blijven om op die manier zijn plannen te kunnen uitvoeren.

Nouamane zit op dit moment vast in een gevangenis in Syrië. Het was daar dat een journaliste van CBS beelden van hem nam. Het feit dat hij vastzit, is op zich geen geruststelling. IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi riep onlangs zijn volgelingen op om gevangenen te bevrijden. Sindsdien is dat al op meerdere plaatsen gebeurd. In de gevangenis van Nouamane zijn er al twee massale uitbraakpogingen geweest.

Nouamane behoort tot de harde kern van IS en bleef tot op het allerlaatste moment achter de terreurgroep staan. Ook het meisje waarmee hij trouwde, zou tot de harde kern van de ideologie behoren. Ook zij zit vast in Syrië. De kans dat zij hun radicalisme zouden kwijt zijn, noemen experten ‘onwaarschijnlijk’.