Gisteren brachten we u het verhaal van het meest beruchte café van Antwerpen. Dat de stad (illegale) prostitutie wil indijken heeft ook zijn negatieve kanten, zo vertelt een masseuse ons. Er zouden daardoor zelfs meisjes verkracht worden…

Enkele decennia geleden waren er in Antwerpen nog tal van bars en nachtclubs. Die moesten in de loop der jaren plaats maken voor – veelal Thaise en Chinese – massagesalons.

Die kregen de laatste tijd echter de Stad op hun nek, omdat ze oneerlijke concurrentie zouden vormen met de dames in het Schipperskwartier, die er aan allerlei strenge regels moeten voldoen en geregeld gecontroleerd worden.

Dames die hun diensten pakweg thuis aanbieden zijn in principe niet strafbaar. Ook heren die van hun diensten gebruikmaken kunnen in ons land niet vervolgd worden. Maar de stad treedt wel actief op tegen mensen die ‘prostitutie vergemakkelijken’, zoals chauffeurs van escortes en uitbaters van massagesalons.

Daar vond men de stok achter de deur bij de massagesalons. Een masseuse mag, na een massage, gerust een ‘happy ending’ aanbieden aan haar klant. Ook de klant doet niks verkeerd als hij hij dit laat gebeuren. Maar de uitbater van een massagesalon is dan wél in overtreding, omdat hij – of zij – dan volgens de letter aanzet tot prostitutie.

Daarom werden de laatste jaren in groot Antwerpen heel wat massagesalons gesloten. Meestal kwamen de uitbaters ervan af met een geldboete, soms kregen ze ook een werkstraf opgelegd.

Nit baatte anderhalf jaar geleden nog een Thais massagesalon uit in Berchem, maar verkaste noodgedwongen naar Brussel. “Het is belachelijk”, vindt ze. “We mogen mannen wel in ons blootje masseren. Natuurlijk worden die daar dan opgewonden van, maar een ‘happy ending ‘ geven mag niet. Opgewonden klanten moeten dan maar op de stoep gaan klaarkomen, of wat?”

Volgens haar vormden de Thaise massagesalons helemaal geen oneerlijke concurrentie met de raamtijgers in het Schipperskwartier. “Mannen die een vluggertje willen gaan naar daar, maar er zullen altijd heren zijn die liever een massage willen met een extraatje op het einde.”

Het feit dat verschillende massagesalons in Antwerpen moesten sluiten, schept volgens haar extra problemen. “Kijk, mijn salon in Berchem vormde geen overlast voor de buurt. En alle meisjes werkten er vrijwillig. Maar nu… nu is er net minder controle.”

“Er was een dame die voor me werkte. Ze wilde echter niet mee naar Brussel verhuizen. Ze had in mijn salon verschillende vaste klanten, en ze vreesde dat ze die zou kwijtspelen wanneer ze mee naar Brussel zou trekken. Ze besloot dan maar alleen, bij haar thuis, verder te doen. In haar studio in Berchem, in een klein appartementsgebouw waar alle andere bewoners overdag uit werken zijn.”

“De derde week dat ze thuis ontving was het prijs, ze werd verkracht door een klant. Hup, zonder bescherming erin. Ze heeft serieus met de schrik gezeten, dat ze één of andere SOA zou opgelopen hebben. Wat kan een meisje dat hooguit vijfenveertig kilo weegt, die alleen thuis is, nu beginnen tegen een boom van een vent? Niks.”

“In een salon is er tenminste nog controle, ben je niet alleen. Mocht zo’n heerschap zoiets in mijn salon proberen, dan stond die nog voor er iets kon gebeuren zonder kleren én met minstens een blauw oog op straat. Maar nu zijn er, door het sluiten van al die massagesalons, heel wat Thaise meisjes die op hun eentje bij hen thuis ontvangen en hetzelfde risico lopen.”

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.