Mocht je ooit de OmniVision OV6948 camera per ongeluk kwijtgespeeld zijn, best hopen dat de poetsvrouw nog niet gestofzuigd heeft.

Want dit piepkleine apparaatje meet slechts 0,575 x 0,575 x 0,232 mm en is hiermee officieel de kleinste camera ter wereld. Desondanks kan de minicamera met zijn RGB Bayer back-side-illuminated sensor kleurenfoto’s maken met 40.000 pixels en videobeelden vastleggen in een 200 x 200 resolutie tot 30fps.

Het zou het ultieme spionagemiddel zijn voor elke aspirerende James Bond, maar de camera zal voor geheel andere toepassingen worden gebruikt. Voor medische toepassingen onder andere, zoals het uitvoeren van ingewikkelde operaties in het menselijk lichaam.

De sensor, genaamd OV6948, werd in eerste instantie ontwikkeld voor endoscopen.  Bij een endoscopie brengt de arts een bestuurbare slang  via mond of anus in het lichaam. Dankzij het 120-graden zicht dat de camera geeft, en de mogelijkheid om op afstanden van 3 tot 30 millimeter te filmen kunnen zelfs de kleinste aderen nauw onderzocht worden.

De meest innerlijke selfie ooit met andere woorden.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."