Duitse regering komt onder het mom van het redden van de wereld met prijsverhogingen.

Red de begroting en meteen ook de wereld, hoe simpel kan het zijn. Zestien uren hadden de Duitse regeringspartijen CDU van Merkel en de SPD van Scholz er voor nodig om met hun klimaatplannen naar buiten te komen. Duitsland gaat een CO2-heffing op benzine, stookolie en aardgas invoeren. Daarnaast komt er een verbod op olie gestookte verwarmingssystemen, gaat de prijs van de groene energie omlaag en het aandeel opgewekte stroom van windmolens op zee moet met meer dan de helft omhoog – makkelijk als je die molens in de zee van een ander zet

De Duitsers noemen het ‘prikkels’zodat de mensen meer verantwoordelijkheid voor het klimaat kunnen nemen. Scholz slijmde nog even verder door te stellen dat de vele klimaatdemonstraties wereldwijd een wake-up call waren. Het is ten slotte de week van het klimaat en dan moet je als politieker toch even kunnen uitpakken.

Natuurlijk zijn er ook een aantal steunmaatregelen, de treintickets worden bijvoorbeeld goedkoper en hele reeks van subsidies moeten mensen warm maken om te gaan investeren  in alternatieve vormen van energie. Maar, tegenover elke maatregel die de Duitse regering neemt, staat er weer een omgekeerde maatregel om het verlies te recupereren. Voor een goedkopere trein moet bijvoorbeeld het vliegtuig dan weer duurder worden.

Wellicht is dat de evenwichtsoefening geweest van de onderhandelingen. Het klimaatdebat woog de laatste maanden zwaar op de broze coalitie van Merkel. Men wilde geen nieuwe schulden aangaan voor de financiering van het klimaatpakket. Het lijkt er dan ook op dat men door de vele prijsverhogingen de verwachte 54 miljard euro voor de klimaatplannen zal kunnen compenseren.