De oplossing volgens IEA? Die hoog op de poten staande vierwielers (nog) zwaarder gaan belasten. Want met dat extra geld is het klimaat natuurlijk wél gered…

Er is al enkele jaren een trend in autoland. Steeds meer mensen willen een SUV. Autofabrikanten spelen daar handig op in, door hun gamma aan SUV’s uit te breiden.

Naast het stoere uiterlijk en de hogere zitpositie heeft zo’n SUV ook enkele nadelen. Hij weegt meer en heeft een minder gestroomlijnde koets, waardoor het verbruik hoger ligt.

De wereldwijde, sterke groei in de verkoop van SUV’s brengt volgens het Internationale Energie Agentschap, kortweg IEA, de doelstellingen van het Parijse Klimaatakkoord in gevaar.

“De groei van zuinige voertuigen, waaronder elektrische auto’s, wordt helemaal teniet gedaan door de stijgende verkoop van SUV’s”, klink het. “In de afgelopen tien jaar vormden SUV’s na de elektriciteitssector de belangrijkste oorzaak van broeikasgassen. De SUV’s veroorzaakten meer uitstoot dan alle industriële sectoren bij elkaar.”

“SUV’s gebruiken veel benzine en stoten veel meer CO2 uit dan traditionele auto’s. Uit persberichten moet blijken dat er een ontwikkeling is van gewone auto’s naar steeds meer elektrische auto’s. Maar in de praktijk blijkt de trend vooral te zijn: van gewone auto’s naar SUV’s.”

Volgens Birol, de topman van IEA, is er maar één manier om wat aan het probleem te doen: “Om de groei van de verkoop van SUV’s te fnuiken, moet er meer belastingen op worden geheven.”

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.