Het aantal luchtvaartpassagiers verdubbelt naar verwachting in 20 jaar tijd. Om de uitstoot toch een beetje onder controle te houden hebben KLM en de Universiteit van Delft besloten om samen te werken.  Zo willen ze een innovatief toestel dat bekendstaat als de ‘Flying-V’ gaan ontwerpen. Het toestel ziet er niet alleen spectaculair uit, het zou de luchtvaart wel eens een pak duurzamer kunnen maken.

Het V-vormige ontwerp van het vliegtuig zal de passagierscabine, het laadruim en de brandstoftanks in de vleugels integreren. Dankzij de verbeterde aerodynamische vorm en het lagere gewicht zou het toestel zo’n 20 procent minder brandstof dan de Airbus A350 verbruiken. Dat is straf, want de Airbus is het meest geavanceerde vliegtuig van dit moment.

Het vliegtuig is minder lang dan de Airbus A350 maar heeft wel dezelfde spanwijdte. Hierdoor kan de Flying-V zonder problemen gebruikmaken van de bestaande infrastructuur op luchthavens, zoals poorten en start- en landingsbanen, en past het vliegtuig ook in dezelfde hangar als de A350. Wat meer is, de Flying-V zal hetzelfde vracht en aantal passagiers – zo’n 314 – kunnen vervoeren. De Flying-V is kleiner dan de A350 en heeft daardoor minder aerodynamische weerstand.

Het toestel wordt aangedreven door de meest brandstofbesparende turbofan-motoren die momenteel bestaan. In zijn huidige ontwerp vliegt het nog steeds op kerosine, maar het kan gemakkelijk worden aangepast om gebruik te maken van innovaties in het voortstuwingssysteem – bijvoorbeeld door elektrisch aangedreven turbofans te gebruiken. Het eerste schaalmodel van het toestel zou dit jaar klaar moeten zijn.