‘Oeps, weer iets vergeten. Wat nu?’

‘Contact tracing’ wordt internationaal gezien als één van de belangrijkste tools om ons te behoeden voor een tweede golf. Iemand is besmet, hij/zij wordt opgebeld om de namen door te geven met welke personen hij/zij contact had, die contacten worden op de hoogte gebracht. Zo simpel is het. Wanneer zoiets bij het foute departement terechtkomt, kan er wel eens wat mis lopen. Welk departement was dat alweer? … .

Nog voor de opstart van de contact tracing was het al hommeles. Wie zou van Wouter Beke (CD&V) het lucratieve contract binnen krijgen en wie niet? Dat werd keurig Belgisch opgelost en callcentertermedewerkers mochten 1000 euro per dag gaan verdienen, om … weinig te doen. Want niet veel later bleek dat er (te) weinig werk was. 450 contactonderzoekers voor 600 telefoontjes. De Vlaming had ook geen vertrouwen in de contact tracers, de privacy kon niet gegarandeerd worden, het exclusieve nummer kon je kraken, het contactonderzoek bleek illegaal en de software stond niet op punt. Straks zit men voor de software aan versie 1.5. En er zullen nog versies volgen.

De kinderziektes van het systeem zijn pandemisch te noemen. Zo stelt zich een probleem bij patiënten die meer dan tien contacten doorgeven. Voor nummer elf is er geen plaats op het digitale registratieformulier. Oei, vergeten. Maar de euro is gevallen en men gaat het aantal geregistreerde contactpersonen onbeperkt maken. Een ander probleem zijn de ‘inbound calls’: het is vandaag niet mogelijk om zelf naar het contactcenter te bellen. Een patiënt of contactpersoon die een eerste gesprekspoging heeft gemist, kan dus niet terugbellen. Hetzelfde geldt voor een patiënt die zich na het gesprek realiseert dat hij vergat om cruciale contacten door te geven. Bovendien kunnen de tracers niet in de dossiers van anderen en zit de uitvoering van testing & tracing verspreid over het federale niveau en de verschillende deelstaten met elk hun administraties.

Klinkt heel Belgisch allemaal. Hoe dan ook, bij gebrek aan werk gaat men een aantal contact tracers weer naar huis sturen.