Knoeit AstraZeneca met de cijfers om hun vaccin te promoten?

Is het nu 62 procent, 70 procent, of 90 procent effectief?

De farma-industrie zette de overheid onder druk en dwong de EU – en ook ons land – om bestellingen te plaatsen terwijl er nog geen testresultaten waren van hun vaccins. De EU reserveerde eerder dit jaar 400 miljoen doses bij AstraZeneca (het Oxford-vaccin), waarvan er 7,5 miljoen bestemd zijn voor ons land. Omdat een dubbele dosis vereist is, zullen daarmee 3,75 miljoen landgenoten gevaccineerd kunnen worden.

Niemand weet echter precies hoe effectief het spul van AstraZeneca eigenlijk is. Het vaccin zou slechts voor 62 procent effectief zijn tegen het coronavirus wanneer er twee dosissen worden toegediend met zeker een maand ertussen. Maar er zijn ook berichten over 90 procent bij een groep die eerst een halve dosis kreeg. Bij het onderzoek waren 20.000 vrijwilligers betrokken: de ene helft in het Verenigd Koninkrijk, de andere helft in Brazilië. Het is niet duidelijk waarom er een verschil is in de procenten, aldus de BBC. Gecombineerd geeft het een efficiëntie van 70 procent, maar het ruikt naar een flinke dosis opsmukwerk.

In maart zullen de eerste 1,5 miljoen doses in ons land arriveren, een heel klein beetje chimpansee incluis. Wie eerst?

 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More