Ongemanierde toeristen niet langer welkom aan de kust.

Als je met je blote Torso nog wil pronken in de straten van het mondaine Knokke-Heist, dan zal je dat in de toekomst wellicht 250 euro kosten. De badstad werkt aan een soort van ‘kwaliteitsplan’ en wil de gemeente van de goede smaak worden. Daar willen ze erg ver voor gaan, want zelfs in zwembroek op de zeedijk zien ze niet meer zitten. Ook eten op de grond kan niet meer.

In de gemeente ‘waar men gezien wil worden’, wil men de toerist er voor behoeden dat hij op een verkeerde manier bekeken wordt. Er is nu eenmaal kijken en ‘kijken kijken’.

De schepen van toerisme, Wittesaele, mag de ergernis van burgemeester Lippens verwoorden: “We denken aan boetes van 250 euro. Als mensen zich niet kunnen gedragen, gaan we optreden. Het was hier bij momenten een circus deze zomer.”

Wat ze in Knokke met een circus bedoelen, is onduidelijk. Wellicht gaat het niet over de parade van de fils-à-papa’s, maar over de nylon-short-toeristen die zich aanstellen door zich bijvoorbeeld in de roze fontein op het Lichttorenplein te gaan wassen.

Toch worden niet alleen de zogenaamde frigoboxtoeristen getroffen, ook de strandbars moeten inleveren. Zij mogen vanaf 2020 niet langer muziek draaien op het strand. Gedaan met dat feestje. Na herhaaldelijke klachten neemt Lippens deze drastische beslissing: “Mocht iedereen zich aan de regels houden, was dit niet nodig”,  aldus burgemeester Lippens.

De regels, daar draait het dus duidelijk om in Knokke.