“Ik deed twee keer een stemtest, en ik kwam twee keer bij dezelfde uit.”

Artiesten en sporters doen in ons land zelden politieke uitspraken. Je loopt nu eenmaal het risico fans te verliezen. In Amerika daarentegen, gaan zangers en acteurs volgaarne op de barricades staan. Meestal om Trump een loer te draaien. Bij ons gebeurt het als ze fin de carrière zijn, of als ze met hun bekendheid verkozen willen worden. We kunnen voorzichtig stellen dat wie links is, ermee wegkomt in het artistieke milieu. Schuif je echter voorbij het centrum naar de rechtse kant, dan zet je jezelf aan de kant. Wie helemaal voor rechts kiest, mag met een ratel door de straten gaan.

En dus houden artiesten doorgaans hun mond. Opmerkelijk dus dat Koen Wauters gisteren in zijn kaarten liet kijken. Koen en Kris Wauters zaten samen met Premier Alexander De Croo in de talkshow ‘Vandaag’. Het gezelschap was gul met complimentjes. De Croo noemde Clouseau ‘de Vlaamse Coldplay’. Voldoende voor Wauters om een complimentje terug te geven.

“Ik heb twee keer een stemtest gedaan en ik kwam twee keer uit op Alexander De Croo, “ zei Koen enthousiast. “Tuurlijk heb ik op hem gestemd”. Maar daar bleef het niet bij. Koen Wauters liet zich verleiden tot het uiteenzetten zeer persoonlijk inzicht. “Normaal gezien zeg je dat niet, maar ik stem niet zozeer voor partijen. Ik ben heel blij dat hij onze premier is. Je voelt dat ook als je ermee aan tafel zit: het is niet iemand die kickt op de macht die het ambt met zich mee zou brengen. Nee, het is een integere, eerder verlegen man die zijn dossiers wel heel goed kent. Ik wens hem en ook ons een heel geslaagd premierschap toe.”

We leven in een vrij land.