Voor een land waar alcohol verboden is, wordt er in Iran stevig wat afgedronken. In 2015 werden in hoofdstad Teheran alleen al 2 .900 mensen betrapt op dronken rijden. Naar schatting 200.000 Iraniërs kampen met een alcoholverslaving.  Maar waar komt die alcohol vandaan? 

De drank wordt door Koerden binnengesmokkeld vanuit Irak. De smokkelaars vertrekken van een schuilplaats op enkele kilometers van de Koerdisch-Iraakse stad Haji Omeran.  De tweedaagse wandeltocht loopt door het Zagrosgebergte, waar ze roedels wolven en Iraanse grensbewakers moeten ontwijken. Niet evident met tot veertig kilo aan flessen Chivas Regal en Grey Goose op de rug. 

In het Zagrosgebergte liggen nog steeds landmijnen uit de Iraans-Iraakse oorlog van de jaren 80. En dan is er nog de koude. Van zodra een bergpas enigszins begaanbaar is, vertrekken de smokkelaars. Maar plotse sneeuwstormen vormen een voortdurend gevaar. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar zouden zeker vijfentwintig smokkelaars om het leven gekomen zijn, aldus een rapport van Hengaw, een Koerdisch-Iraanse mensenrechtenorganisatie.

De Koerdische smokkelaars verdienen 70 dollar per overtocht. Als het weer het toelaat, doen ze zo’n drie overtochten per week. Tel uit de winst als u weet dat ze in het Koerdisch gedeelte van Irak maar zelden aan het minimumloon van 248 dollar per maand komen. Als er al werk is in een gebied waar werkloosheid de regel is.

Toch is 70 dollar voor een smokkeltrip niets in vergelijking met wat ze in Iran voor een fles drank betalen. Een fles Chivas Regal kan tot 200 dollar opbrengen in de straten van Teheran. Premium vodka, zoals Grey Goose, gaat voor 100 dollar over (of onder, zo u wil) de toonbank.

Gepubliceerd door Bert Pichal

Houdt van Belgische bieren, bordspelen en de Backeljau's.