Het geduld van de burgers mag niet gezien worden als onverschilligheid.

Wat moet je zoal zeggen op een nieuwjaarsdrink als je koning van dit land bent? Over de scheve schaats van papa kan je het niet hebben en als het over de politiek gaat, is het over eieren lopen. Dus zei hij dat het tijd is om compromissen te sluiten. De ‘gestelde lichamen’ die in het paleis waren uitgenodigd, luisterden vol aandacht en respect.

Volgens Filip moeten de inspanningen van de afgelopen 8 maanden verzilverd worden. In zijn eigen koninklijk Nederlands klonk dat als volgt: “De tijd is gekomen om de inspanningen van de voorbije acht maanden te verzilveren, exclusieven te laten vallen en eindelijk een volwaardige regering te vormen. Ik ben mij natuurlijk bewust van de moeilijkheden die nog moeten overwonnen worden. Laten we realistisch en verantwoordelijk zijn. Door naar overeenstemming te streven, ten bate van het algemeen belang. Door echte compromissen te sluiten: akkoorden, waarbij alle partijen sommige van hun eisen laten vallen, zodat het geheel er uiteindelijk bij wint. Dat is ook de terechte verwachting van onze medeburgers, die verlangen naar stabiliteit en daadkracht. Hun geduld mag niet gezien worden als onverschilligheid.”

Allemaal goed en wel, maar hoe? Volgens Filip is het moeilijk, maar moeilijk gaat ook. Hij kijkt uit naar 2030, dan bestaat België 200  jaar. Of niet meer.