Daar zal veel van in huis komen… maar er zit wel een zekere logica achter.

Neppremier Wilmès liet donderdag tijdens een bijeenkomst van De Kamer weten, dat ze wel open staat voor herstelbetalingen aan Congo.

“In 2020 moeten wij inderdaad in staat zijn om, net als andere Europese landen, in alle objectiviteit en met onderscheidingsvermogen terug te ijken op ons koloniale verleden. Dat is precies het onderwerp van het werk van de parlementaire commissie.”

“Wat verontschuldigingen of herstelbetalingen betreft, laat ons niet alles op een hoop gooien en laat ons niet vooruitlopen op het werk van de parlementaire commissie. Laat ze haar werk doen in alle sereniteit en via een constructief debat. We wachten op de conclusie van deze commissie en de lessen die we eruit kunnen trekken.”

Barbara Pas van Vlaams Belang had daar zo haar eigen mening over: “Mevrouw de premier, als het over IS-kinderen gaat, stelt u dat die kinderen niet verantwoordelijk zijn voor de gruweldaden van hun ouders. Als het echter over de wandaden in Congo gaat, gaat die verantwoordelijkheid blijkbaar niet alleen over op een zoveelste nakomeling van de massamoordenaar in kwestie, maar zelfs op al zijn landgenoten.”

“Mevrouw de voorzitter, wij hebben in deze Kamer geen commissie nodig om te weten dat Congo leeggezogen werd door het Belgisch koningshuis en de Franstalige ‘haute finance’. Daar hebben de Vlamingen, die trouwens zelf door hen onderdrukt werden, helemaal niks mee te maken. Als er al excuses of herstelbetalingen moeten komen, is het aan die bende, aan dat koningshui en die Franstalige bourgeoisie, maar niet aan de Vlaamse belastingbetaler.”

 
 
 
 
 
 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.