Dinsdag, postjesdag.

Onderhandelaars Alexander De Croo (Open Vld) en Paul Magnette (PS) hebben van de koning nog wat tijd gekregen. Logisch na 491 dagen. De magnificent seven waren er niet helemaal uitgeraakt en moesten van enkele komma’s – zoals de begroting en de postjes – nog punten maken. Opdracht: ga van 11 naar 4 miljard en beslis onder mekaar wie wat gaat doen, de postjes dus. Een beetje zoals op de kermis wanneer de kindjes hun eendjes hebben gevist en mogen kiezen van het schab. Voor de mannen mogen ze kiezen van de onderste twee schabben links tot aan N-VA en voor de vrouwen is het wat minder, alleen helemaal links het onderste schab (omdat er nu eenmaal minder keuze is).

Iedereen is het er ondertussen over eens dat Alexander De Croo de nieuwe premier wordt. Dat is het voordeel om als grootse bevolkingsgroep in de minderheid te zijn, dan krijg je een extra aalmoes. Lachaert mag dan nog één keer kiezen van het schab van de vrouwen. Maggie De Block zit mentaal al aan de Temesta en dat Goedele Liekens het zal halen, wordt door velen ontkend. Gwendolyn Rutten dan? Te moeilijk voor De Croo. Verdorie moeilijk.

Voor de Vlaamse socialisten – die vooral vooruit willen – circuleren de namen van fractieleider Meryame Kitir, Kamerlid Joris Vandenbroucke en Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani.

Voor Groen is het duidelijk, zij mogen nog eens mee roeren in de pot en wie kan dat beter dan Kristof Calvo, die bovendien vicepremier zou kunnen worden. En als straks Greta Thunberg weer vanonder haar steen komt gekropen, kunnen we als land maar beter mee kruipen en dus lijkt Tinne Vanderstraeten – uit Brussel en gespecialiseerd in klimaat- en energierecht – een zekerheid.

CD&V die op z’n Italiaans vooruit wil met hun avanti , gaat ook al vernieuwing en vervrouwelijking. Is dat om de nieuwe premier te plezieren? Oud-jongerenvoorzitter Sammy Mahdi gaat als minister of staatssecretaris over de tongen, maar hij zou ook fractieleider kunnen worden als Servais Verherstraeten het tot in de regering schopt. Daarnaast circuleert ook de naam van Vincent Van Peteghem, burgemeester van De Pinte en ook al een ex-kandidaat voor het voorzitterschap.

Tot slot onze Waalse vrienden. Als Magnette geen baas van het land wordt, zal hij waarschijnlijk passen voor regeringsdeelname. PS-ministers Pierre-Yves Dermagne en Frédéric Daerden worden dan genoemd, net als voormalig Kamerlid Karine Lalieux.

De MR schuift de getalenteerde Sophie Wilmès naar voor. De vrouw die al acht maanden ‘de’ virus zegt, wordt getipt voor Buitenlandse Zaken. Een andere portefeuille is dan waarschijnlijk voor huidig begrotingsminister David Clarinval – de rechterhand van Bouchez – of Philippe Goffin, huidig minister van Buitenlandse Zaken.