De held!

Het was deze week nogal wat over klimaatactiviste Greta Thunberg. Greta’s moeder heeft een boek geschreven over haar gezin. Daarin staat onder andere: “Greta behoort tot de weinige mensen die koolstofdioxide met het blote oog kunnen herkennen. Zij ziet hoe broeikasgassen uit onze schoorstenen stromen, door de wind naar de hemel opstijgen en onze atmosfeer in een gigantische, onzichtbare afvalberg veranderen.”

Het was een Duitse krant die deze quote voor het eerst bracht, en in een mum van tijd werd het wereldnieuws. “Greta Thunberg kan CO2 letterlijk zien”, zo kopten kranten wereldwijd. De wereld was met verstomming geslagen natuurlijk.

Nadien bracht Greta’s moeder opheldering. Dat ze het allemaal figuurlijk bedoelde. Greta kan al die CO2 heus niet echt zien. Waarna de krantenkoppen: “Greta Thunberg kan CO2 echt zien, is fake news”.

Wij vonden dat vooral geestig. Da’s zo’n beetje hetzelfde als schrijven: “Alien mept koning Philip op zijn smikkel”, om daarna te zeggen dat het fake news blijkt. Wie kan er in godsnaam CO2 zien?

Wel, groene jonen Kristof Calvo heeft het wel kunnen filmen, zo blijkt.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.