Regering speelt ‘good cop-bad cop’ met de wetenschappers.

We worden langzaam maar zeker voorbereid op een nieuwe lockdown. De cijfers zijn niet goed, de interpretatie ervan apocalyptisch. Alleen in Tsjechië zijn er meer besmettingen per 100.000 inwoners. “We zitten in de laatste fase voor een lockdown”, concludeert biostatisticus Geert Molenberghs. “Op een bepaald moment gaan we keuzes moeten maken”, zegt infectiologe Erika Vlieghe. Marc Van Ranst zegt dat hij gewaarschuwd heeft dat er twaalf moeilijke dagen aankwamen met cijfers die alsmaar slechter worden. “De snelheid waarmee de epidemie toeneemt, kan je snel tot andere maatregelen dwingen”, zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Toch wil minister Franck Vandenbroucke (sp.a) voorlopig nog niet voor ‘rood’ kiezen. Hij noemt de cijfers ‘dramatisch’, maar hoopt toch nog op een gunstig effect van de nieuwe maatregelen: sluiting van de cafés en de regel van vier. Even later klinkt hij al wat somberder: “Ik kan niets garanderen”.

De experts blijven ondertussen aandringen op extra maatregelen. Wie tussen de politieke lijnen leest, kan alleen maar concluderen dat we deze week naar een lockdown gaan. De nieuwe minister van Volksgezondheid Vandenbroucke speelt al vanaf dag het spel met een de strenge, maar zalvende hand. Hij beseft dat je het taboe rond een nieuwe lockdown niet zonder imagoschade kan doorbreken. Op 4 oktober kopte PNWS al: ‘Kondigt kersvers minister Frank Vandenbroucke een nieuwe lockdown aan?’ Oude vos Vandebroucke kent de regels van het spel. Een een-tweetje met premier De Croo, een spelletje good cop–bad cop met de de wetenschappers en je krijgt het land zo ver dat de journaals mensen op straat kunne laten zeggen dat ze willen dat het strenger wordt.