Want politiek correct en zo.

Dat de dood van George Floyd heel wat teweeg heeft gebracht, dat weten we intussen al. Wat tot voor kort nog cultuur was, wordt nu in de hoek van ‘barbarisme’ geduwd. Zo werd Gangreen 1–Black Venus van schrijver Jef Geeraerts al uit de literaire canon geflikkerd. Ook heel wat stripverhalen, waaronder zelfs enkelen van Jommeke, werden betrapt op ‘racisme’.

‘Kuifje in Afrika’, een strip die oorspronkelijk eigenlijk de titel ‘Kuifje in Congo’ droeg, werd ook voor ‘Black Lives Matter’ al enkele keren aangevallen. Daarom werden in het verleden al enkele dialogen aangepast (Die inheemsen lijken op apen en praten als debielen, bijvoorbeeld) en ook de volle lippen en het kroezelhaar van de Congolezen werden hertekend.

Jonathan Maxwell Reeves is een Antwerpenaar die zo af en toe zijn lolbroek aantrekt, en vervolgens achter zijn computer duikt. Dit keer ging hij nog een beetje verder aan het ‘politiek correct’ maken van ‘Kuifje in Afrika’:

1) De naam Hergé werd geschrapt op de cover, want tijdens de oorlog zou hij niet helemaal zuiver op graat geweest zijn beweren sommigen. In het 10de album van de stripheld, ‘De Geheimzinnige Ster’ was de schurk van dienst immers een gewetenloze joodse oliemagnaat met de naam Blumenstein. Dat zegt al genoeg, Joden opvoeren als gewetenloze schurken uit de oliebusiness, je moet maar durven, ze hebben niet eens olie in de grond zitten in Israel!

2) Het zwarte sterretje onder de naam Hergé werd verwijderd want dit verwijst niet alleen naar de satanisten die op hun achterste bokkepoten stonden, maar is ook een symbool dat kan verwijzen naar de vrijmetselarij en bovendien vond het Belgische instituut voor sterrenkunde het niet zo fijn dat een ster als symbool gebruikt werd op de cover van een racistisch stripverhaal.

3) ‘De avonturen van’ daar was de vereniging van gepensioneerde avonturiers niet tevreden mee want dat is een belediging voor alle echte avonturiers die soms de dood in de ogen hebben gekeken tijdens hun vele tochten, iets wat een personage in een stripverhaal volgens Professor Henry Walton Jones jr. van het Marshall College in de Verenigde Staten nooit kan ervaren.

4) De naam ‘Kuifje’ diende ook geschrapt te worden want dat vond de Wereldwijde Organisatie Van Haarkappers (WOVH) absoluut niet toelaatbaar. Waarom is die verwijzing naar een ouderwetse haarstijl uit de jaren 30 van vorige eeuw nodig zo vraagt woordvoerder Jean-Louis Bouffant zich af. Als er dan toch een link met haarkapsels moest zijn in die naam waarom heeft men dan niet voor het meer moderne ‘Matje’, ‘Dreadlockje’ of ‘Skinheadje’ gekozen? Men zegt eigenlijk dat wij haarkappers er ouderwetse ideeën op nahouden en dat kwetst enorm, aldus Bouffant.

5) Het woord ‘Afrika’ in de titel (dat origineel eigenlijk Congo was, maar in de herdrukken van de strip sinds 1954 al aangepast werd omdat de Congolozen niet happy waren met die verwijzing) werd geschrapt omdat Afrika een te vaag begrip is. Wat is Afrika? Op welk specifiek land doelen we dan? Het kan niet zijn dat Kuifje heel dat continent doorkruist met een rammelkar en alle daar aanwezige landen bezoekt.

6) Er bleef dan enkel nog het woord ‘in’ over, maar de Vereniging Van Taalkundige Onjuistheden (VVTO) vond dat dan weer iets heel vaag dat naar niets verwees en de Nederlandse taal totaal belachelijk maakte. Men vroeg en kreeg de verwijdering van het gewraakte voorzetsel.

7) De nummerplaat 1385 op de auto verwijst naar het einde van de Gentse opstand in dat jaar, en de Gentenaars konden er dus niet mee lachen dat net dat jaartal dat voor hun geschiedenis zo belangrijk is, zomaar op de nummerplaat van een auto verschijnt. Dat is kwetsend voor alle Gentenaars die tijdens de periode van de Gentse Opstand (1379 – 1385) het leven hebben gelaten volgens Elke Trunte, geschiedkundige verbonden aan de faculteit automotieve geschiedkunde van de Universiteit Gent.

8) Filmclub ‘De Super 8’ers’ uit Denderwindeke met in hun kielzog de Internationale Federatie Van Cameramensen (IFVC) waren van mening dat het nu eindelijk maar eens afgelopen moet zijn met een filmcamera voor te stellen als zo’n idiote doos met twee spoelen er bovenop. Dat is totaal niet zo, raakt aan onze beroepernst en stelt dat films maken gewoon rondlopen is met een belachelijke doos op drie poten. Weg met die camera of iets dat er moet voor doorgaan.

9) Het gekleurde jongetje dat naast Kuifje zit (we durven de kleur niet vernoemen want dat is toch ook een gevoelige kwestie) was al een groot probleem op zich, maar dat rode truitje dat hij draagt heeft uiteindelijk de doorslag gegeven voor verwijdering. De socialisten vonden het niet leuk dat de kleur van hun ideologie in verband gebracht werd met een racistische strip.

10) Bobbie, het hondje van Kuifje werd verwijderd omdat het een verwilderde blik heeft en dus vermoedelijk hondsdolheid zou kunnen hebben volgens het FAVV (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen) en we na dat gedoe met die kat deze keer niet met onze voeten gaan laten spelen.

11) De auto op zich heeft geen merkverwijzing maar doet wel enorm denken aan het model Ford T van Ford Motor Company. Oprichter Henry Ford was een notoir antisemiet. Hitler gebruikte veel van Fords ideeën in het boek Mein Kampf en ook de autobiografie van Henry Ford bevat veel antisemitische elementen, dus de auto werd voor alle zekerheid maar geschrapt.

12) Kuifje te voet door de Afrikaanse vlakte laten lopen met bagage op zijn rug gebonden, dat vond men van de Federatie Van Hernia-patienten (FVHP) dan weer totaal onverantwoord. Bovendien geeft dat ook de indruk dat ze in Afrika geen treinen of bussen hebben en alles te voet moeten doen. Dat is totaal niet correct en doet ook uitschijnen dat Afrikanen te lui zijn om bussen en treinen te bouwen of er mee rond te rijden. Het was daarom zeker geen slechte beslissing om Kuifje en zijn bagage van de cover te verwijderen.

13) De naam van de uitgeverij Casterman dat was toch ook een probleem. Die uitgeverij geeft naast Kuifje namelijk ook de kinderreeks Pol uit. Daar komt het personage van ‘De Admiraal’ in voor, een sprekende en rechtop lopende zeehond, wat natuurkundig niet kan en bovendien rookt hij pijp. Zowel Gaia als de vereniging SMS (Stop Met Smoren) vonden dat toch echt niet kunnen. Casterman geeft verder ook nog de avonturen van Alex uit, waar al jaren discussie over is of Alex en zijn kompaan Enak nu homo’s zijn of niet. Casterman heeft dat nooit willen bevestigen waarmee ze zich de woede van zowat elke holebi vereniging op de hals hebben gehaald. Het was dus beter om de naam van de uitgeverij gewoon achterwege te laten.

En zo komen we dus tot de nieuwe cover met een mooi zicht van een vlakte met bomen waar een giraf in staat. Dat verwijst totaal niet meer naar Afrika, want dat kan evengoed een beeld uit Planckendael zijn.

Het probleem dat er nu nog wel is, is die giraf op zich. Die ziet geel met zwarte vlekken. Kunnen we die zwarte vlekken niet gewoon wit maken, want die kleur zwart dat is toch ook weer een verwijzing naar een bepaalde bevolkingsgroep. Straks gaat iedereen denken dat die afstammen van de giraffen, de Afrikaanse vlaktes afdwalen met een trapladdertje en telkens als ze een giraf zien…nu ja de rest laat ik aan uw verbeelding over.

Een gele giraf dat bestaat overigens ook niet, en als ze al zou bestaan of we het toeschrijven aan ‘tekenkundige vrijheid’ dan gaan de Chinezen hier niet met kunnen lachen. Waarom moet die giraf nu weer geel zijn? Als er straks weer een nieuwe pandemie opduikt gaan ze ons weer beschuldigen dat we sneetjes giraffennek tussen onze boterham leggen, aldus Som Ting Wong van ‘De Vereniging Van Chinese Belangen Nummer 62 en 34’(kortweg VCBN 62 & 34)

Kunnen we die giraf niet gewoon een andere kleur geven? Purper zou een optie zijn of gaan we dan protest krijgen van supporters van Beerschot die niet willlen vergeleken worden met giraffen want Kielse Rat zijn is al erg genoeg op zich. Misschien moesten we de giraf ook maar verwijderen, en als we dan toch bezig zijn ineens de blauwe lucht en al de rest ook. Gewoon een grijze cover, dat is nog het beste voor iedereen, hoewel grijs, dat gaan de bejaarden dan weer niet leuk vinden vrees ik.

Analyst van stripverhalencovers, het is een harde job en dan ben ik nog niet eens begonnen aan de inhoud van dit ultieme racistische stripverhaal.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.