Franse winkels gaan weer open, en dat maakt de druk op De Croo steeds groter.

Gisterenavond kondigde de Franse president Emmanuel Macron aan dat de winkels vanaf zaterdag weer open mogen. “Het ziet ernaar uit dat de piek van de tweede golf voorbij is. Jullie inspanningen hebben resultaat opgeleverd”, sprak de president tot het Franse volk. “Het is samen dat we deze resultaten hebben behaald.”

Die toespraak zet een enorme druk op het Overlegcomité van nu vrijdag. Het is bekend dat de Walen zich graag laten inspireren door hun grote Franse broer.

Deze week is voor de winkeliers dan ook de week van de waarheid. Unizo-topman Danny Van Assche voert de druk op om de winkels weer open te krijgen. “De winkels zijn tenslotte al sinds de eerste lockdown volledig voorzien op coronaproof werken. Het gaat dus niet om een keuze tussen de volksgezondheid en een leefbare economie, maar om een beleid dat gericht is op de combinatie van beide”, lezen we in De Morgen. Het economische belang is enorm. Gisteren waarschuwden we in PNWS al voor een massale trek naar het buitenland om te gaan shoppen voor de feestdagen. Wetenschappers, dokters en professoren zijn tegen een versoepeling. Intensivisten waarschuwen dat de ziekenhuizen met kerst niet klaar zijn voor lossere regels.

  • Sabeth De Waele (UZ Brussel) in Het Laatste Nieuws: “Kerst is emotie en ik ben ook een emotioneel mens, maar toch vooral als ik het lijden van patiënten en hun familie zie. Hadden we in september niet versoepeld, zou de tweede golf niet zwaarder geweest zijn dan de eerste en hadden we op een andere manier kunnen vieren.”
  • Biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt) in De Gazet Van Antwerpen: “Misschien moeten we nog tien dagen geduld hebben voor we beslissen, en eerst afwachten wat er in de VS gebeurt. Ik vrees dat iedereen daar donderdag op de klassieke manier Thanksgiving gaat vieren en dat kan dramatische gevolgen hebben.”
  • Geert Meyfroidt (UZ Leuven) in Het Laatste Nieuws: “We zijn bang voor een derde golf, want die zou de niet-covid-zorg wegduwen. Je zal het maar meemaken dat je een kankerdiagnose krijgt, de chirurg vraagt wanneer hij kan opereren en ‘ik weet het niet’ te horen krijgt. Het is al twee keer gebeurd, een derde keer zou catastrofaal zijn.“
  • Marc Van Ranst op Twitter: “We moeten nog harder ons best doen om de mensen uit te leggen dat kerst in groep vieren geen verstandig plan is.”
  • Premier De Croo in De Morgen: “Het is geen internationale wedstrijd. Wij gaan onze beslissing baseren op wetenschappelijke feiten en de situatie in ons land.”
  • Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke in De Morgen: “We moeten opletten voor een jojo-effect, waarbij versoepelingen en verstrengde maatregelen elkaar in een sneltempo opvolgen.”