Voor wie schoon genoeg heeft van het reilen en zeilen op onze blauwe planeet en er al langer aan dacht naar Mars te verhuizen, maar niet helemaal opgezet is met de gemiddelde oppervlaktetemperatuur van -63°C, is er misschien goed nieuws.

In juli 2018 spotte de Mars Express Orbiter ten zuiden van de rode planeet een gletsjer waaronder zich een meer bevindt van zo’n twintig kilometer breed en slechts enkele meters diep. Dat was de eerste keer dat er vloeibaar water werd ontdekt op Mars. Onderzoekers van de Universiteit van Arizona speculeerden dat de zouten in het meer het water met een temperatuur van -68°C vloeibaar houden. Nu komen zij met een andere theorie.

In een nieuwe studie argumenteren wetenschappers dat er, om het water het hele jaar door vloeibaar te houden, diep onder het oppervlak van Mars magma-kamers moeten zitten. Als er effectief vulkanische activiteit is op de planeet, zou dit wel eens grote implicaties kunnen hebben voor zowel het (mogelijks) reeds bestaande leven op Mars als voor een toekomstige kolonisatie van de planeet.

Wetenschappers dachten al langer dat elk leven op Mars zich onder het oppervlak zou bevinden om beschermd te zijn tegen de sterke straling. Het bestaan van ondergrondse vulkanen zou dan ook een gunstigere omgeving kunnen creëren voor leven in vloeibaar water.

Een toekomstige kolonisatie van de rode planeet zal echter nog even op zich moeten laten wachten, aangezien de Nederlandse start-up Mars One, die als doel heeft een ruimtekolonie op Mars te vestigen, begin dit jaar failliet ging.

Gepubliceerd door Tess Van Linden

Good girls are bad girls that never get caught