‘La Grande Vadrouille’: de grote wandeling

Bekkentrekken en misverstanden.

Een film van Louis de Funès: je houdt ervan of je haat het. Doe er Oury en Bourvil bij en je hebt de drie grote Franse komieken in één film. La Grande Vadrouille is zonder meer een klassieker in zijn genre.

De film hangt aan elkaar van de komische scènes, waarbij alle registers worden opengetrokken en alles uit de kast wordt gehaald. Veel van de humor wordt gevormd rondom misverstanden of karaktereigenschappen van de hoofdpersonen. Een aantal van de komische scènes zijn intussen legendarisch geworden in de Franse cinema. Zo is er de situatie in het hotel waarbij door een verdraaid nummertje op de deur Lefort en Bouvet beiden naast een Duitser in bed komen te liggen en een andere scène waarbij de verheven en snobistische Lefort op de schouders van Bouvet door het Franse landschap wordt gevoerd. Deze laatste scène werd overigens geïmproviseerd door beide acteurs, maar beviel zo goed dat hij in de uiteindelijke film werd opgenomen.

Vooroordelen en clichés worden niet geschuwd, zo zijn de Duitsers behoorlijk dommig en worden de verschillen tussen Fransen en Engelsen nog even op de hak genomen. De scène in het Turkse badhuis (Tea for Two), waar de bemanning van het Engelse vliegtuig hebben afgesproken, is waarschijnlijk het meest bekend van de film en behoort ook tot een van de meest geniale en komische scènes uit de Franse cinema. Louis de Funès is in de film (hoewel bijna in zijn nadagen) overduidelijk op het hoogtepunt van zijn carrière.

Hou je van de bekkentrekken van Louis de Funes, dan is dit ongetwijfeld een blij weer zien en de ideale manier om je hoofd leeg te maken.

Q2 / 14 juli, om 20:35 – 23:00 : ‘La Grande Vadrouille’

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More