“Vooral de jongere generatie offert zich op.”

Gezondheidseconoom Jan-Emmanuel De Neve kom met met een controversieel voorstel. De man geeft les aan de Universiteit van Oxford en adviseert de Britse regering. De Neve hanteert een oud katholiek principe van schuld en boete en stelt dat de economische last voornamelijk op de jongere generatie terechtkomt. “De jongeren zijn de eerste in lijn om hun job te verliezen”, zegt hij in een gesprek met VRT NWS. “Zij zijn ook degenen die het minste baat hebben hebben bij de lockdown, omdat ze minder vatbaar zijn voor het virus. En dus moet er toch wel ergens het besef komen van de oudere generatie dat de jongeren zich voor een stuk aan het opofferen zijn.”

Dat zijn wel een heleboel veronderstellingen na mekaar om tot een harde conclusie te komen. Hij zegt het niet met zoveel woorden, maar de indruk wordt gewekt, dat de ouderen de schuld zijn van deze crisis. Als we één ding geleerd hebben door de coroncrisis, dan is het dat we niet zonder mekaar kunnen, dat alles en iedereen met mekaar verbonden is en dat we voor mekaar verantwoordelijk zijn.

Hoe dan ook, De Neve hoopt dat de politiek een creatieve manier vindt om oudere generaties iets terug te laten geven in de vorm van – bijvoorbeeld – een eenmalige coronataks. De Neve is 41.