Loodgieters en electriciens willen straks niet meer werken in de stad.

Dieselwagens tot en met euronorm 4 mogen vanaf 1 januari Antwerpen en Gent niet meer in. Dat zijn 17 procent van alle wagens in Vlaanderen. Vanaf 2022 zal dat ook het geval zijn voor het centrum van Brussel. Dat heeft ernstige gevolgen voor een heleboel mensen.

We moeten er niet flauw over doen, maar het zijn vooral mensen die het minder breed hebben die met de -zogenaamde – vervuilende auto’s rijden. Wie nu nog met zo’n wagen rijdt en volgend jaar toch in de stad moet zijn, wordt op kosten gejaagd. Ofwel betaal je een toelage en mag je verder ‘vervuilen’, ofwel verkoop je je auto en schaf je je een goedgekeurde versie aan. Maar betalen zal je.

Wie een dieselauto met euronorm 4 wil verkopen, krijgt die aan de straatstenen niet kwijt. Voor een wagen die normaal nog 3.500 euro waard is, krijg je volgens autohandelaars nog 1.000 tot 1.500 euro.

Maar daar houdt het niet mee op. Nelectra – de federatie van de elektrosector – en ook de Confederatie Bouw waarschuwen dat alsmaar minder vaklui nog tot in de binnenstad willen komen voor een klus. Veel bedrijven zitten met een verouderd wagenpark dat nog niet is afgeschreven en zijn niet van plan om dat nu al te vernieuwen. Voeg daar de files, de onmogelijkheid om te parkeren en het autovrij maken van het centrum aan toe, en je maakt van de stad een plaats om te mijden. Vooral Gent heeft het de vakman moeilijk gemaakt door het centrum autovrij te maken. Met een bakfiets gaan rondrijden, zien de vakjongens niet zitten. Het stadsbestuur van Gent heeft daar toch een andere mening over. “We zien vandaag al dat fietskoeriers loodzware pakketten tot in het centrum brengen, en dat zelfs glazenmakers met de bakfiets ter plaatse komen”, klinkt het daar.

Een heel erg naïef standpunt. In de echte wereld, zal iemand die het centrum woont gewoon extra betalen voor een vakman.