De meest geloofwaardige bedrieger ooit.

Een nieuwe vierdelige documentaire over de opkomst en ondergang van Lance Armstrong, de man die de hele wereld inspireerde en tegelijk bedroog. Lance vocht tegen kanker. Na zijn genezing gaf hij wereldwijd inspiratie en hoop. Zijn liefdadigheidsstichting genereerde vele miljoenen. Dat hij na zijn operatie nog drie kinderen kreeg, dankzij ingevroren sperma, leidde tot een enorme toename van het aantal vruchtbaarheidsbehandelingen van kankerpatiënten. Tienduizenden baby’s leverde het op.

Armstrong vertoefde onder sterren en presidenten. Met zijn charisma veroverde hij miljoenen harten. Maar dan leert de wereld de duistere kant van Armstrong kennen, de schurk, de Godfather van de wielrennerij. Wie uit zijn kring stapte, was een gevaar en werd verketterd en achtervolgd door advocaten.

De nieuwe docu ‘Lance’ kiest gelukkig niet voor een eenduidige blik op Armstrong. “Ik weet na dertig jaar nog steeds niet of ik hem haat of van hem houd”, zegt Bobby Julich, ex-collega, in de docu. Armstrong blijft een van de boeiendste smeerlappen die de wielersport ooit kende. Kijkend naar deze docu besef je: hij vreet je nog steeds op. ‘Lance’ laat zien wat sport met een mens kan doen. En wat een mens met een sport kan doen.

VIER / 27 september, om 21u30 – 22:35: ‘Lance’