We begrijpen na 26 jaar nog steeds niet waarom de Last Action Hero het niet goed deed aan de box-office en waarom filmcritici destijds het nodig vonden de film volledig af te kraken.

Was het omdat de film in dezelfde periode uitkwam als Jurassic Park, of omdat na toppers van Arnold Schwarzenegger als Terminator 2, Kindergarten Cop, Total Recall, Twins, Red Heat, The Running Man en Predator de verwachtingen te hoog gespannen waren?

De film heeft nochtans alle ingrediënten voor een leuke popcorn-avond. De plot is een satire op de typische actiefilms van de jaren 90 waar de held steeds alles overleeft met slechts een vleeswonde, nooit zonder kogels geraakt, oneliners bij de vleet naar het publiek gooit en steeds omringd is door prachtige vrouwen. Kortom, alle filmclichés werden eens goed op de korrel genomen en dit door de ogen van een tiener die opeens in fictieve wereld van detective Jack Slater terechtkomt.  

Er zitten geweldig grappige stukjes in Last Action Hero – met de Hamlet-scène als hoogtepunt – en Arnie steekt op onnavolgbare wijze de draak met zijn eigen imago.

Let vooral op de cameo’s van T-1000 , Sharon Stone in Basic Instinct-outfit en vele andere knipoogjes naar andere blockbusters uit die tijd. De poster van Terminator 2 met Sylvester Stallone in de hoofdrol heeft zelfs sommige YouTubers geïnspireerd deze mogelijkheid tot werkelijkheid te brengen

Tevens heeft de film één van de beste soundtracks uit de jaren 90.

Kortom: een leuke, frisse, actievolle, fantasievolle en komische film… die volgens Hollywood nood heeft aan remake.

De plannen voor een remake zitten volgens de geruchtenmolen nog maar in de beginfase, maar online wordt alvast gespeculeerd wie in de voetstappen kan treden van de Oostenrijkse spierbundel. Natuurlijk gokt iedereen op – hoe kan het ook anders – The Rock.

“To be…or not be. Not to be.”

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."