Hij moet redelijk veel kosten, maar dan heeft u ook een auto met een verhaal. En wat voor een.

Begin jaren tachtig won Audi alle Groep B-rally’s met de vierwielaangedreven Quattro. In 1983 lachten ze bij het Duitse merk in hun vuistje, toen Lancia met een achterwielaangedreven Lancia 037 aan de start verscheen. Het lachen verging hen echter al snel…

Het team van piloot Walter Röhr bestond namelijk uit enkele sluwe kerels. Zo was er bijvoorbeeld een etappe door de sneeuw. Alle auto’s verschenen op sneeuwbanden aan de startlijn. Behalve de Lancia: die was voorzien van een setje slicks. Een uitstekende keuze, zo bleek al snel. De hele weg was namelijk zo goed als sneeuwvrij. Wat was er gebeurd? Teambaas Cesare Fiorio had de nacht tevoren zo’n driehonderd ton zout laten strooien. De Lancia pakte – uiteraard – de overwinning.

Tijdens andere etappes werd er dan weer snel van wielen verwisseld, terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling was. Maar: “Nergens stond vermeld dat dit niét mocht”. Walter Röhrl wist zo het constructeurskampioenschap te winnen met de Lancia 037.

Wel, die legendarische Lancia staat nu dus te koop. Voor 995.000 euro. Een berg geld, maar u weet ook meteen wat te vertellen over uw aankoop.

1

Image 1 of 24

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.