Leki: meer dan de kleine zus van

Hoe zou het nog gaan met Leki? Aangezien haar oudere zus Ya Kid K de allerbeste Belgische single ooit ingezongen heeft, is het erg moeilijk om iets negatiefs over haar te schrijven (als dat al mogelijk zou zijn).

Karoline Kamosi Lakedi – alias Leki dus – werd in Kinshasa op 28 januari 1978 geboren. Leki betekent kleine zus of broer in het Lingala. Ze bracht de eerste zes jaar van haar leven door in Kenia. Toen haar Belgische moeder en haar Congolese vader uit elkaar gingen, moest de kleine Leki een nieuw leven opbouwen in Vlaanderen. Van het luxeleventje dat ze in Kenya kende, bleef niet veel meer over.

“Ik heb tot mijn zesde in Afrika gewoond en herinner mij vooral nog het warme weer en de vriendelijkheid van de mensen. Ik ging er naar een Franse school en amuseerde mij rot. We woonden dan wel in Afrika, maar armoede heb ik nooit gekend. Mijn vader was directeur van Air Zaire in Kenia. We hadden echt alles wat we nodig hadden. Zelfs meer dan we nodig hadden: een groot ommuurd huis, huispersoneel, een chauffeur… Noem maar op. Maar als kind had ik niets anders gekend, dus ik vond dat maar normaal.” Ze vertelde het jaren geleden in Het Laatste Nieuws.

“Ik was elf jaar toen ‘Pump up the Jam’ een wereldhit werd en stond niet echt stil bij wat er gebeurde. Mijn zus was met muziek bezig en moest op een dag een plaatje gaan inzingen voor Technotronic. Voor we het wisten kwam mijn zus op de televisie en stond ze in alle boekjes. Raar hoor, als je grote zus plots superbekend is. Ze stond in het voorprogramma van Madonna en ontmoette plots alle grote sterren. Ik was als tiener zelf fan van New Kids on the Block en ook die jongens kenden mijn zus plots persoonlijk. Je kan wel geloven dat ze steevast met straffe verhalen thuiskwam van een promoreis. Ik vond dat allemaal heel opwindend. Tot de boekjes roddels en verkeerde verhalen begonnen te schrijven over mijn zus. Het plezier was er snel af. Vooral mijn moeder en grootouders hebben daar erg van afgezien.”

De vennootschap van Leki werd al begin december 2002 opgericht. Begin 2004 tekende ze een contract met platenmaatschappij Mostiko. Ze haar eerste single Breakin’ out uit, een nummer over feesten en uitgaan. Het nummer werd zeer goed ontvangen in België en Nederland.

De laatste jaren waren moeilijk op zakelijk vlak als je naar de resultaten van de vennootschap kijkt. Op tijd stoppen met een project kan soms een goede beslissing zijn.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More